Znanstveniki z barcelonskega inštituta za globalno zdravje in univerze v britanskem Exeterju so ugotovili še, da bolj kot je svetloba modra, večje je tveganje, da nekdo zboli za rakom. Medtem je tveganje manjše pri ljudeh, ki živijo v domovih s temnejšimi sobami.

V prvi tovrstni študiji je sodelovalo 4000 ljudi, starih med 20 in 85 let, iz 11 španskih regij, pri čemer so še posebej preučili mesti Madrid in Barcelono. Izpostavljenost umetni svetlobi v notranjih prostorih so ugotavljali z vprašalniki, medtem ko so za stopnjo modre svetlobe na prostem ocenili na podlagi fotografij, ki so jih ponoči posneli astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

»Ljudje smo se razvili tako, da podnevi potrebujemo svetlobo, ponoči pa temo. S tem, ko mesta nadomeščajo starejšo razsvetljavo (ta je oddajala oranžno svetlobo), smo vsi izpostavljeni višjim stopnjam modre svetlobe, ki lahko zmoti našo biološko uro,« je pojasnil Alejandro Sanchez de Miguel z univerze v Exeterju. Ugotovitve, objavljene v znanstveni reviji Environmental Health Perspectives, kažejo na »močno povezavo« med rakom in izpostavljenostjo modri svetlobi, poroča portal Technology.org.

Modra svetloba lahko zmoti cirkadijski ritem

O vplivu okolja na raka dojk in prostate je znanega bolj malo. Raziskovalci predpostavljajo, da žarnice LED lahko zmotijo 24-urni ciklus aktivnosti telesa, znan kot cirkadijski ritem. To pa vpliva na hormone, s katerimi sta povezani obe prej omenjeni vrsti raka.

Pretekle študije so pokazale povezavo med nočnim delom in rakom prostate. Znano pa je tudi, da umetna svetloba, predvsem tista v modrem spektru, povečuje proizvodnjo in izločanje hormona melatonin. Ta denimo igra ključno vlogo pri dnevno-nočnem ritmu, vendar pa njegova vloga pri raku dojk in prostate še ni pojasnjena.

Sanchez de Miguel je medtem povedal, da še ne vedo, ali tudi izpostavljenost pametnim napravam, ki prav tako oddajajo tovrstno svetlobo, povečuje tveganje, da človek zboli za rakom. Čaka pa jih tudi še veliko dela pri razvijanju raziskovalnih metod, ki bi omogočile, da bi ugotovili, kako karseda zaščititi človeško zdravje.