Vietnamka Doan Thi Huong se je danes na sodišču v malezijskem Shah Alamu razjokala, ko je generalni tožilec zavrnil njeno prošnjo za umik obtožb. Sojenje obtoženki za umor Kim Jong Nama na letališču v Kuala Lumpurju leta 2017, ki traja že poldrugo leto, se bo tako nadaljevalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malezija je sicer v ponedeljek presenetljivo umaknila obtožnico proti Indonezijki Siti Aisyah, ki so jo obtožili skupaj z Vietnamko. Zaradi tega so se zvrstili pozivi, da se enako stori tudi za Huongovo. Slednja je danes, strta ob odhodu s sodišča, v solzah ponovila, da je nedolžna. Njen odvetnik je napovedal, da bo vložil še eno prošnjo za umik obtožb.

Obe obtoženki sta po besedah odvetnika povedali, da so ju severnokorejski agenti ukanili, da sta izvršili umor z živčnim strupom VX, saj sta sami mislili, da sodelujeta v potegavščini v resničnostni televizijski oddaji.

»Očitno gre za diskriminacijo,« je bil ob odločitvi, da se obtožb proti njegovi klientki za razliko od tistih proti Indonezijki ne umakne, prepričan odvetnik. Generalni tožilec danes ni pojasnil, zakaj obtožb proti Huongovi ne bo zavrgel. 30-letnici v primeru obsodbe grozi smrtna kazen z obešenjem. Kot navaja AFP, je Indonezija vodila pravo diplomatsko ofenzivo za osvoboditev 27-letne Aisyah, medtem ko se je Vietnam v prid svoji državljanki diplomatsko odločil ukrepati šele po ponedeljkovi oprostitvi Indonezijke.

Sojenje zaradi umora polbrata severnokorejskega voditelja so začeli oktobra 2017, a od avgusta lani, ko je tožilstvo končalo s predstavitvijo primera, ni bilo več zaslišanj. Ta naj bi se znova začela v ponedeljek, s pričanjem sedaj edine obtoženke Huongove, ker pa se je ta danes na sodišču zlomila, je sodnik odredil, da se zaslišanje preloži na 1. april.

Za obsodbo za umor je v Maleziji obvezna smrtna kazen z obešanjem. Kuala Lumpur je lani obljubil, da bo smrtno kazen odpravil, a je ta teden dal vedeti, da se to vendarle ne bo zgodilo.