Južnokorejske tajne službe in ameriška spletna portala, ki ju vodijo poznavalci Severne Koreje, so ugotovili, da režim v Pjongjangu obnavlja objekte za izstreljevanje medcelinskih raket, za katere je diktator Kim Jong Un ob singapurskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom junija lani obljubil, da jih bo porušil. Ponovna aktivnost na izstrelišču Sohae, ki so ga lani začeli že podirati, naj bi se začela tik pred neuspešnim vrhom Kima s Trumpom prejšnji teden v Hanoju. Severnokorejska delegacija je v Vietnamu zahtevala takojšnjo odpravo mednarodnih sankcij, ni pa se bila pripravljena odpovedati vsem svojim zmogljivostim za proizvodnjo jedrskega orožja in medcelinskih raket, s katerimi lahko od leta 2017 doseže tudi ZDA.

Dvojna narava izstrelišča

Poznavalci Severne Koreje menijo, da hoče Pjongjang z obnavljanjem izstrelišča Washingtonu dati vedeti, da se lahko odnosi močno poslabšajo, če sankcije ne bodo odpravljene. Šlo naj bi za opomin, kako slabi so bili odnosi pred letom 2018 in koliko lahko ZDA izgubijo, če se bodo vrnili časi zaostrovanja.

Uradno sicer izstrelišče Sohae, ki se nahaja na severozahodu države, služi za pošiljanje satelitov v orbito, a ga je mogoče uporabiti tudi za balistične izstrelke, ki lahko od leta 2017 letijo do ZDA. Že dolgo je znano, da je severnokorejski vesoljski program krinka za gradnjo opreme za jedrske rakete, zato je varnostni svet ZN Severni Koreji prepovedal tudi vesoljski program. Z izstrelišča Sohae sta bila sicer leta 2012 in 2016 v orbito poslana satelita.

Dela so se začela še pred vrhom s Trumpom v Hanoju

Septembra lani je južnokorejski predsednik Moon Jae In sporočil, da mu je Kim v Pjongjangu obljubil, da bo za stalno zaprl in porušil izstrelišče Sohae z vsemi objekti za testiranje raket. Dela za uničenje teh objektov so se začela lani poleti, s čimer je hotel Kim pokazati dobro voljo nasproti Trumpu. Po navedbah spletne strani 38 North, ki ima sedež v Washingtonu, pa so v drugi polovici februarja začeli obnavljati deloma porušeno izstrelišče, torej v času pripravljalnih pogovorov med ZDA in Severno Korejo pred vrhom v Hanoju. Podobno kot 38 North tudi portal Beyond Parallel, prav tako iz ZDA, objavlja satelitske fotografije, na katerih so Severnokorejci obnovili tirnico, po kateri se premika gibljivo izstrelišče. Obnovljen je tudi objekt za testiranje raketnih motorjev. Beyond Parallel med drugim trdi: »Teh zmogljivosti se ni nihče dotaknil od avgusta lani, kar kaže, da je sedanja aktivnost namerna.« Avgusta lani so potekala rušitvena dela na izstrelišču in okoliških objektih.

ZDA grozijo s še več sankcijami

Analitiki sicer menijo, da ne gre nujno za priprave na testiranje medcelinske rakete. A kakorkoli že, Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je za televizijo Fox Business Network dejal, da bodo ZDA uvedle nove sankcije proti Severni Koreji, če se bo izkazalo, da je Pjongjang obnovil svoj jedrski in balistični program. Zdi se, da sta pod vprašajem tudi napredek v pogajanjih in zaupanje, ki sta bila dosežena junija lani na vrhu v Singapurju. Zunanjepolitični dosežek, na katerega je hotel biti Trump ponosen in za katerega je želel dobiti Nobelovo nagrado za mir, bi se tako lahko sprevrgel v polomijo.