Atentat na Kim Jong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, se je februarja 2017 zgodil pred nadzornimi kamerami letališča v malezijskem glavnem mestu. Storilki dejanja nista zanikali, samo vztrajali sta pri svoji zgodbi o sodelovanju v potegavščini v resničnostnem televizijskem šovu, ki sta jo pred tem izvajali že v nekaterih hotelih in na drugih javnih mestih. Malezijsko tožilstvo je po poldrugem letu sestavljanja obtožnice proti eni od storilk, 27-letni Indonezijki Siti Aisyah, njeni razlagi na koncu očitno verjelo in po umiku obtožnice jo je sodišče danes izpustilo na prostost ter ji dovolilo vrnitev v domovino, čeprav je uradno ni oprostilo umora Nama.

Umik obtožnice za dejanje, za katero je Aisyahovi in sostorilki, Vietnamki Doan Thi Huong, grozila smrtna kazen, je bil sicer nepričakovan, zgodil pa se je v trenutku, ko bi morala po skoraj polletni prekinitvi sojenja pričati Doanova. Njuni odvetniki so vseskozi vztrajali, da sta ženski grešna kozla, dejanski storilci pa na varnem v Severni Koreji, od koder so bili napoteni, da likvidirajo Nama, ki je s svojim življenjem žigoloja razočaral očeta Ila, desetletje mlajši polbrat Un pa naj bi v njem videl nevarnega konkurenta.

Indonezijka in Vietnamka, doma iz revnih poljedelskih družin okoli sto kilometrov od Džakarte oziroma Hanoja, sta k Namu na letališču pristopili z robcem in mu obrisali obraz. Preiskava je pokazala, da je bil natopljen s prepovedanim živčnim strupom VX in da so ju pri tem opazovali štirje Severnokorejci, ki so še isti dan odpotovali z različnimi letali. Če se bo sodišče strinjalo z zahtevo po umiku obtožnice tudi proti Doanovi, bo obveljalo, da sta bili ženski žrtvi premišljene prevare, po mnenju večine s Kim Jong Unovim blagoslovom.