Malezijski minister za izobraževanje Maszlee Malik je v sredo ukazal takojšnje zaprtje šol v območju treh kilometrov od reke Kim Kim. Minister je ob tem prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da so razmere vse bolj kritične, šolarjem, dijakom in zaposlenim pa odredil, naj ne hodijo v šole, "dokler se razmere ne izboljšajo", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju singapurskega časnika Straits Times so krivec za množične zastrupitve verjetno strupeni plini zaradi nezakonito odvrženih kemikalij v reko. Z metanom se je doslej zastrupilo skupaj 506 ljudi. Devet med njimi se jih zdravi na bolnišničnih oddelkih za intenzivno nego.

Zaprtje dveh šol so odredili že pred tednom dni, ko so se med zaposlenimi in učenci pojavile težave z dihanjem. Več se jih je tudi onesvestilo. Šoli so v ponedeljek znova odprli, a le nekaj ur za tem je znova prišlo do množične zastrupitve. O zadnjem incidentu so poročali v torek, ko so zaradi težav z dihanjem v bolnišnico odpeljali 260 ljudi.

Malezijski minister za energetiko, znanost, tehnologijo, okolje in podnebne spremembe Yeo Bee Yin je sporočil, da bodo za enega izmed osumljencev za odlaganje kemikalij, lastnika nezakonitega obrata za reciklažo pnevmatik, po pričakovanjih danes izdali obtožnico.