V preiskavi, ki jo je policija izvedla v dveh velikih predelovalnih obratih v malezijski zvezni državi Sabah, so odkrili več tisoč škatel z mesom luskavcev. Glede na poročilo, ki ga je v torek objavila skupina za spremljanje divjih živali Traffic, gre za največji zaseg luskavcev v Maleziji doslej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je v treh zamrzovalnih kontejnerjih zasegla približno 1800 škatel zamrznjenih luskavcev, še dodatnih 572 luskavcev v šestih zamrzovalnikih in 61 živih luskavcev v kletkah. Zasegli so tudi 361 kilogramov lusk, je sporočila policija. Poleg tega so našli dve medvedji nogi in trupla štirih letečih lisic.

Malezijska policija je pridržala 35-letnika, ki naj bi bil direktor tovarne v prestolnici zvezne države Sabah, Kota Kinabalu. Preliminarna preiskava je pokazala, da je predelovalni obrat deloval zadnjih sedem let in da je osumljenec luskavce kupil od lokalnih divjih lovcev, poroča dpa.

Luskavci zaradi nezakonite trgovine spadajo med najbolj ogroženo vrsto sesalcev na svetu. Priljubljeni so zaradi mesa, predvsem pa zaradi domnevno zdravilnih lastnosti, ki naj bi jih imele njihove luske, pa čeprav gre zgolj za roževino, iz kakršne so recimo tudi človeški nohti.

Na Kitajskem in Vietnamu, kjer je povpraševanje največje, tradicionalna medicina verjame v njihove zdravilne lastnosti, predvsem naj bi luske zdravile astmo, reproduktivne težave in raka.