46-letni O'Rourke je bil do lani znan le prebivalcem teksaškega juga okoli mejnega mesta El Paso, nato pa opravil presenetljivo uspešno kampanjo za zveznega senatorja iz Teksasa proti republikancu Tedu Cruzu.

Zmagal je sicer Cruz, vendar precej bolj tesno, kot bi se za republikanca v republikanskem Teksasu spodobilo in šele potem, ko je uspel dovolj volivcev prestrašiti, da jim bo O'Rourke prepovedal rebrca na žaru, jih navajal jesti solato, pobral orožje in spustil čez mejo poplavo priseljencev.

O'Rourke je pretresel status quo v Teksasu tudi zaradi dejstva, da ni sprejemal denarja posebnih interesov, ampak je blizu uspeha prišel le z majhnimi donacijami posameznih volivcev. Njegov val je kljub porazu za manj kot tri odstotne točke ponesel v zvezni kongres dva demokratska člana predstavniškega doma, dva demokrata v državni senat in ducat demokratov v državni predstavniški dom.

Teksas ni volil za demokratskega predsedniškega kandidata vse od 60. let prejšnjega stoletja, ko je kandidiral domačin Lyndon Johnson in se je na ameriškem jugu začenjal proces selitve rasistov iz vrst demokratske v vrste republikanske stranke. Z Betom O'Rourkom in republikancem Donaldom Trumpom, ki v Teksasu ni ravno nepremagljivo popularen, bi lahko leta 2020 prišlo do tektonskega premika v škodo republikancev.

O'Rourke je glede vstopa v predsedniško tekmo dolgo omahoval, dokler ni ugotovil, da ima vsaj toliko, če ne več možnosti za zmago, kot kdo drug iz množice demokratov, ki želijo leta 2020 premagati Trumpa. Od velikih igralcev, ki so znani Američanom, je sedaj ostal le še nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki se bo moral kmalu odločiti glede kandidature. V predvolilnih anketah je sicer med demokrati najbolj priljubljen, čeprav (še) ne kandidira.