Olimpijska skakalnica v Lillehammerju, ki jo vsi skakalci dobro poznajo, saj na njej pogosto tudi trenirajo, je druga postaja tretje norveške turneje. Z napravo, na kateri so bile pred 25 leti nepozabne olimpijske igre, sta se včeraj najbolje ujela brata Junširo in Rjoju Kobajaši, ki sta poskrbela za dvojno japonsko zmago v kvalifikacijah. Pet let in pol starejši Junširo je tokrat preskočil slavnejšega brata Rjojuja, ki je povsem sproščen, potem ko si je že v Oslu zagotovil veliki kristalni globus, ki ga bo kot prvi Japonec v zgodovini svetovnega pokala dvignil 24. marca po zadnji tekmi finala v Planici. Norvežan Robert Johansson, vodilni v skupnem seštevku turneje po petih od 15 skokov s prednostjo 17,3 točke pred Rjojujem Kobajašijem, si je včeraj razdelil osmo mesto s poljskim asom Kamilom Stochom. »V Oslu sem uresničil tisto, kar si želi vsak skakalec – zmagati v skakalnem svetišču Holmenkollen pred svojimi rojaki in družino. Velika pričakovanja imam tudi v Lillehammerju, saj je tukaj moj dom. Želim osvojiti turnejo, a do konca je še dolga pot z veliko hudimi bitkami,« je povedal 28-letni brkati Robert Johansson, eden izmed velikih favoritov na današnji tekmi.

Domnu Prevcu je Lillehammer bolj všeč od Holmenkollna

Slovenci Timi Zajc (7. mesto), Peter Prevc (13.) in Domen Prevc (14.) so potrdili dobro formo. »Zahtevna skakalnica z dolgim hrbtiščem, a cilj ostaja enak, to je uvrstitev med deseterico. Na tekmo grem z dobrimi občutki,« je odločen Timi Zajc, ki je imel v prvi seriji za trening tretji dosežek (132,5 m), v drugi pa šele 48. (110,5 m). Po tretjini norveške turneje je v skupnem seštevku na šestem mestu s 70,7 točke zaostanka za vodilnim Johanssonom.

Peter Prevc je pokazal tri zelo stabilne skoke, opazen je dvig samozavesti, na odskočni mizi je znova med najhitrejšimi. »Zadovoljen sem s počasnimi izboljšavami in napredkom. Moram ostati potrpežljiv, da bom naredil umirjene skoke,« meni Peter Prevc. Domen Prevc, ki je bil uvrščen tik za bratom, je dodal: »Zadovoljen sem, ker sem naredil hiter preklop s skakalnice v Oslu na tole v Lillehammerju, ki mi je ljubša od tiste na Holmenkollnu. Najbolj sem vesel, ker sem v kvalifikacijah naredil najboljši skok.«

Na tekmo se je uvrstil še Anže Lanišek (30. mesto), medtem ko sta Žiga Jelar in Anže Semenič izpadla, ker sta očitno padla v formi. »Zajc in brata Prevc so zelo močni in konkurenčni najboljšim. Z njihovimi skoki sem zelo zadovoljen, so pa še rezerve. Lanišek je v zahtevnih pogojih v kvalifikacijah zelo dobro opravil svojo nalogo. Preostalima dvema se ni izšlo po tehnični plati, niti z vetrom,« je povedal selektor slovenske ekipe Gorazd Bertoncelj.

Telenovela Stefan Horngacher

Armada poljskih navijačev ni osredotočena le na norveško turnejo, ampak jih še bolj zanima, kdo bo selektor vodilne reprezentance v pokalu narodov v naslednji zimi. Dogajanje se spreminja v telenovelo. Avstrijcu Stefanu Horngacherju se izteče enoletna pogodba s Poljaki in je trenutno najbolj iskan ter z naskokom najdražji trener na svetu. Po lanski uspešni olimpijski sezoni je 49-letni avstrijski strokovnjak Poljakom za podaljšanje pogodbe za eno leto ceno navil na rekordno za trenerja v skokih (govori se o 200.000 evrih letne plače).

Dogovor so z blagoslovom poljskega ministra za šport, ki je očitno poskrbel za denar, sklenili kar na finalu v Planici. Horngacherja si za glavnega trenerja najbolj želijo Nemci. Dosedanji selektor, Avstrijec Werner Schuster, se je odločil, da kljub popolni nemški prevladi na svetovnem prvenstvu v Seefeldu ne bo podaljšal pogodbe. Horngacher ne zanika, da se je že pogovarjal z nemško smučarsko zvezo, ki pa po poročanju poljskih medijev (še) ni sprejela vseh njegovih pogojev. »Na Poljskem se počutim zelo dobro, vendar sem zadovoljen s ponudbo Nemcev,« je v pogovoru za nemško televizijsko postajo ARD pojasnil Stefan Horngacher. Odločitev naj bi bila znana prihodnji teden, še pred finalom v Planici. Poljaki – na čelu njihove smučarske zveze je nekdanji trofejni trener reprezentance v smučarskih skokih Apoloniusz Tajner – pravijo, da imajo načrt B, če bo Horngacher sprejel ponudbo Nemcev. Kandidata za selektorja sta Čeh Michal Doležal, trenutno pomočnik v poljski reprezentanci, in Nemec Ronny Hornschuh, ki uspešno vodi reprezentanco Švice. Nekdanji poljski skakalni as Adam Malysz, športni direktor reprezentance v skokih, je na željo navijačev in tudi skakalcev že odločno povedal, da noče postati glavni trener.