Norvežan Robert Johansson in Avstrijec Stefan Kraft sta razred zase na tretji norveški turneji v smučarskih skokih. Njuno dvobojevanje za zmago na posameznih tekmah in tudi v seštevku turneje za nagrado 60.000 evrov je izjemno napeto in spektakularno, saj z dolgimi skoki dobesedno izzivata drug drugega. Potem ko je v Oslu zmagal Johanssson, se mu je Kraft danes oddolžil prav na njegovem dvorišču, saj je brkati Norvežan doma iz olimpijskega Lillehammerja. V boju za kralja turneje ima po sedmih od 15 skokov Johannson 12,9 točke prednosti pred Kraftom, medtem ko Japonec Rjoju Kobajaši, ki je bil danes tretji, na tretjem mestu zaostaja 28,9 točke.

Petru Prevcu ni pomagal niti vzgonski veter

Izmed Slovencev je sinoči Lillehammer zadovoljen zapuščal le Domen Prevc, ki je s sedmim mestom potrdil dobro formo. »Naredil sem dva dobra skoka v razmerah, ki so značilne za Norveško. V vetru in snegu se je zame izšlo srečno. Z dosedanjimi nastopi na turneji sem zadovoljen in naprej grem z dobrimi občutki,« je povedal 19-letni Domen Prevc. Je tudi najboljši Slovenec v skupnem seštevku turneje na devetem mestu, z 118,5 točke zaostanka za vodilnim Johanssonom.

Točke je osvojil le še Peter Prevc za 26. mesto, potem ko je v finalu izgubil osem mest, čeprav je imel zelo ugoden veter. »Nisem zadovoljen, ni bil moj dan. Odbitki za ugoden veter nič ne pomagajo, če skok ni dober. Dobro je, da sem kljub slabemu dnevu med dobitniki točk, kar se pred mesecem dni še ne bi zgodilo,« je povedal Peter Prevc. Timi Zajc, ki je moral zaradi vetra kar dvakrat zapustiti startno klop, je na 39. mestu ostal brez finala in tudi brez možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku turneje. »Domen je oba skoka naredil zelo solidno. Peter je v prvi seriji odskočil preveč navzgor in v zraku izgubljal hitrost. V finalu je skušal narediti preobrat in napasti nizko v smer, a ni bilo pravega odskoka, zato tudi vzgonski veter ni pomagal. Zajc je imel malo smole z dolgim čakanjem. Noge so ga pekle, zato v počepu ni bil pravi, da bi izvedel odskok, kot bi moral,« je nastop ocenil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Skakalci so se takoj po tekmi odpravili na peturno nočno vožnjo z avtobusom v Trondheim, kjer bodo jutri ob 17. uri kvalifikacije za pojutrišnjo tekmo.

Lep ekipni uspeh Slovenk

Na sinočnji tekmi žensk v Lillehammerju je Norvežanka Maren Lundby potrdila sloves najboljše skakalke letošnje zime. Do zmage v močnem sneženju se je prebila z napadom s četrtega mesta po prvi seriji in se utrdila v vodstvu v skupnem seštevku turneje s prednostjo 19,1 točke pred Nemko Althausovo. Slovenke so dosegle lep ekipni uspeh s šestim mestom Nike Križnar, Jerneja Brecl se je uvrstila na 12., Katra Komar na 17. in Urša Bogataj na 18. mesto. Skakalke se bodo v 330 kilometrov oddaljeni Trondheim odpravile jutri, kjer jih zvečer čakajo kvalifikacije za pojutrišnjo tekmo, s katero bodo sklenile norveško turnejo.