Danski etični heker Victor Gevers je v soboto razkril, da je pri svojem delu naletel na ogromno zbirko osebnih podatkov kitajskih žensk. Shranjeni podatki skoraj dveh milijonov Kitajk vključujejo nadvse osebne informacije o večinoma Pekinžankah: ime in priimek, naslov bivališča, starost, izobrazbo, številko osebnega dokumenta, telefonsko številko, zakonski stan in – kar je najbolj zlovešče – podatek o tem, ali je »pripravljena na razmnoževanje« (ang. BreedReady). Vsakdo z dostopom do spleta bi lahko dostopal do podatkovne zbirke, pravi Gevers, ki dela za neprofitno fundacijo GDI, katere misija je zavarovati internet in ga narediti varnejšega.

Kot v distopičnem romanu Deklina zgodba

»Ne vemo, kdo je avtor podatkovne zbirke in s kakšnim namenom je zbiral te podatke,« je za The Verge dejal heker, ki pravi, da je prav to najbolj zaskrbljujoče. Razkritju je sledila debata na družbenih omrežjih, v kateri so bili nekateri mnenja, da gre za podatkovno zbirko katere od spletnih strani oziroma aplikacij za zmenkarije, drugi pa pravijo, da je v ozadju vlada, ki želi imeti pregled nad ženskami, ki so v rodni dobi. Kitajska se namreč sooča s posledicami dolgoletne politike enega otroka, zaradi katere je danes žensk v rodni dobi bistveno manj kot pred še pred eno generacijo. Po nekaterih ocenah je žensk kakšnih 60 milijonov premalo. Rodnost, ki že nekaj let strmo pada, je lani dosegla najnižjo vrednost – rodilo se je 15 milijonov otrok, kar je dva milijona manj kot leto poprej. Ob razkritju podatkovne zbirke so na družbenih omrežjih vzniknile primerjave z distopično zgodbo romana Deklina zgodba, v katerem plodne ženske nimajo nikakršnih pravic in so v domovih premožnih neplodnih žensk nekakšne dekle, namenjene za razplod.

Deljena so tudi mnenja glede statusa »BreedReady«, za katerega ni povsem jasno, kaj bi naj pomenil. Po prepričanju nekaterih gre za podatke o tem, ali je ženska že rodila, po mnenju drugih pa za to, ali je v rodni dobi. Podatki v tej kategoriji so zapisani v binarnem sistemu, pri čemer je vsaki od žensk pripisano število 0 ali 1. Najmlajša ženska v podatkovni zbirki je stara 15, najmlajša ženska s statusom 1 pa 18. Povprečna starost je 32 let. Najstarejša ženska s statusom 1 je stara 39 let, najstarejša s statusom 0 pa 95. Vse ženske so samske, ločene ali ovdovele.

Zbira se še več podatkov

Kar se za zdaj ve o podatkovni zbirki, je le to, da ima kitajski IP naslov. »Prisotni so dokazi, da se o ženskah zbira še več podatkov,« je še dejal Gevers, ki je pojasnil, da je bilo v osebnih podatkih žensk nekaj kategorij praznih, denimo »politično prepričanje« in »video«. Profili nekaterih žensk v podatkovni zbirki so vključevali tudi povezave do njihovih facebook profilov. Ker je to družbeno omrežje na Kitajskem prepovedano, gre torej za ženske, ki so se na facebook povezovale prek VPN ali iz tujine.

Nadvse osebni podatki 1,8 milijona žensk so bili kmalu po razkritju na twitterju umaknjeni.