Med izkopavanjem 2000 let stare grobnice v mestu Luoyang v kitajski provinci Henan so arheologi lani oktobra v bronasti posodi naleteli na 3,5 litra nenavadne tekočine. Sprva so menili, da gre za vrsto alkoholne pijače, da bi zadevi prišli do dna, pa so vsebino posode poslali na testiranje v laboratorij. Minuli teden so razkrili ugotovitve.

Tekočina sestoji večinoma iz kalijevega nitrata in alunita. Kalijev nitrat je širše znan tudi kot angleška sol, gre pa za snov, ki jo je tihotapil slovenski literarni junak Martin Krpan. Mešanica kalijevega nitrata in alunita pa ima v kitajski literaturi posebno mesto. Gre namreč za sestavini eliksirja nesmrtnosti iz starodavnih besedil kitajskih daoističnih modrecev. Snov je bila svoj čas izredno zaželena, poleg daoističnih modrecev pa so jo iskali tudi številni cesarji.

Prvi primerek odkritega napoja

Kitajski portal Xinhua poroča, da so »eliksir« odkrili v grobnici pomembne kitajske rodbine iz obdobja dinastije Zahodnih Hanov, ki je vladala med letoma 202 pred našim štetjem in osem našega štetja. Čeprav se zdi ironično, da so eliksir nesmrtnosti postavili v grobnico, pa naj bi to odražalo, kako visoko so člani rodbine napoj cenili. Grobnica, kjer so eliksir odkrili, sicer meri 200 kvadratnih metrov, v njej pa so arheologi odkrili tudi predmete iz žada in brona ter porisane glinene posode.

»Gre za prvo odkritje mitološkega »napoja nesmrtnosti« na Kitajskem. Tekočina je zelo pomembna za preučevanje antične kitajske misli o doseganju nesmrtnosti in razvoju kitajske civilizacije,« je povedal vodja inštituta za kulturne relikvije in arheologijo v Luoyangu Shi Jiazhen.

Z eliksirjem nesmrtnosti je sicer povezana tudi zgodba o Xu Fuju, ki je živel med letoma 255 in 155 pred našim štetjem ter služil kot dvorski čarovnik kitajske dinastije Qin. Cesar Qin Shi Huang ga je kar dvakrat poslal na potovanje po eliksir nesmrtnosti, ki naj bi se nahajal na mitološkem otoku oziroma gori nesmrtnih Pengali. Prvič se je na pot odpravil leta 219 pred našim štetjem, potoval pa je s 60 ladjami, 5000 člani posadke in 3000 deviškimi dečki in deklicami. Ker prvo potovanje ni bilo uspešno, je devet let kasneje odplul še enkrat. V spremstvo je dobil še lokostrelce, da bi ubili morsko prikazen, ki naj bi preprečevala dostop do iskanega otoka. S tega popotovanja se ni več vrnil. Domnevno je pobegnil in ustanovil lastno kraljestvo.