Oblaki smoga v kitajskih mestih predstavljajo temno plat bliskovitega gospodarskega razvoja, ki sloni na jeklu, premogu in cementu, poroča francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da proizvodnja omenjenih surovin močno obremenjuje okolje.

Lani so na Kitajskem v 338 mestih v povprečju namerili 39 mikrogramov trdnih delcev PM2,5 na kubični meter, kar je 9,3 odstotka manj kot leta 2017. Kot so izpostavili na kitajskem okoljskem ministrstvu, je izboljšava še večja kot leto prej, ko se je koncentracija znižala za 6,5 odstotka.

Minister za okolje in ekologijo Li Ganjie je izpostavil, da bo Peking še naprej izvajal ukrepe, s katerimi želijo zmanjšati onesnaženost, četudi bo to pripeljalo do gospodarske upočasnitve. "Ne bomo počivali na lovorikah, niti ne bomo zrahljali okoljskega nadzora in pravil," je bil jasen.

Kot še poroča AFP, je kitajska vlada lani implementirala strožjo okoljsko zakonodajo, z globami pa je brala 15,28 milijarde juanov (2,02 milijarde evrov), kar je 32 odstotkov več kot leta 2017.