Duši in priganja ga najeto trimilijonsko posojilo, s katerim dodatno poplačuje že plačano gradnjo hotela Arija na Debelem rtiču. Podizvajalci, ki po stečaju Vegrada niso dobili plačanih del, so namreč plačilo zahtevali od Rdečega križa, sodišča pa so nekaterim pritrdila, piše v novi številki Nedeljskega dnevnika Nataša Bucik Ozebek.

Ko je postalo jasno, da bo moral Rdeči križ nekatera dela še enkrat plačati, se je organizacija za pomoč najprej obrnila na vlado, a doživela hladen tuš in se zato lotila prodaje zemljišč. Lani so se nadejali, da bi lahko del posojil poplačali s prodajo zemljišča nad Jadransko cesto v Ankaranu. A slabih 3000 kvadratnih metrov velika in le 150 metrov od morja oddaljena parcela ni zanimala nikogar. Prva dražba je bila brez dražiteljev, na drugi pa se interesent, ki je že vplačal varščino, na koncu ni pojavil.

Rdeči križ se je sedaj težave namenil reševati s svojim največjim orožjem na Obali in v prodajo na javni dražbi ponuja najbolj mamljivo parcelo – dobrih 16.000 kvadratnih metrov veliko parcelo na vrhu Kocjančičeve ulice s pogledom na morje, ki jo je za časa Jugoslavije Rdeči križ prejel od države kot donacijo. Trenutno bolj ali manj zaraščen travnik bi po Kovačičevih besedah lahko namenili za nadaljnjo rast Ankarana oziroma za novo stanovanjsko naselje z lepim pogledom na Piranski zaliv. Na javni dražbi, ki bo uradno objavljena v prihodnjih dneh, bodo zemljišče ponudili po izklicni ceni 2.305.000 evrov, kolikor znaša tudi ocenjena vrednost zemljišča.

Nepremičninska poznavalka Vlasta Prešeren ocenjuje, da so razmere na trgu za prodajo trenutno ugodne. »Parcele se iščejo in prodajajo,« pove, cene kvadratnega metra zemljišča pa so lahko zelo različne. »Odvisne so od lokacije, bližine morja, pogleda na morje, velikosti,« razloži. Tudi Kovačič se nadeja, da bodo investitorji prepoznali priložnost in obenem s tem pomagali humanitarni organizaciji, da se čim prej izvije iz primeža dolgov in se lahko bolje posveti svojemu osnovnemu poslanstvu. »Takšne razmere so za humanitarno organizacijo velika zavora,« je jasen Kovačič. Več o tem pa v novi številki Nedeljskega dnevnika.

Facebook je nevaren in škodljiv

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kaj meni o Facebooku direktor inštituta Danes je nov dan Filip Dobranić, kako neodgovorni so izletniki, ki trgajo zaščitene cvetlice, kako se na operno predstavo pripravljajo v zakulisju SNG Opera in balet Ljubljana, kakšne dileme se porajajo ob vprašanju evtanazije, katere pikantne zgodbe so razkrile nekatere stevardese – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.