Poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta so danes s 391 glasovi proti 242 zavrnili ločitveni sporazum z Evropsko unijo, kar je sicer tretji največji poraz kakšnega vladnega predloga v parlamentu v zgodovini. Vzdržalo se jih je 22. Samo kozmetično popravljeni sporazum jo je odnesel nekaj boljše kot januarja, ko so v parlamentu o njem glasovali prvič. Takrat so ga poslanci zavrnili z rekordno večino 230 glasov.

Propad edinega in najboljšega sporazuma?

Ločitveni sporazum, ki ga je sklenila vlada premierke Therese May, je vnovič padel kljub temu, da je Evropska unija britanskim poslancem sporočala, da je najboljši možen. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je dejal, naj izkoristijo to drugo možnost, ker tretje ne bo. Mayeva je poslancem zatrjevala, da je med obiskom v Strasbourgu na predvečer sinočnjega glasovanja v pogajanjih z Junckerjem dosegla, kar so zahtevali: pravno zavezujoče spremembe irske varovalke.

Čeprav je Severna Irska, ki je sicer večinsko glasovala proti brexitu, daleč najmanjši del Britanije, je bila ključna v brexitskih pogajanjih. Sploh v zadnjih tednih in dnevih, ko se je največ govorilo o irski varovalki. Ta naj bi preprečila vrnitev tradicionalne varovane meje med Severno Irsko in Irsko (po brexitu bo to kopenska meja med EU in Britanijo) in tudi vrnitev tridesetletne vladavine nemirov, nasilja in terorizma na Severnem Irskem.

Namesto zajca hrček in maček v žaklju

Mayeva je poslancem zatrjevala, da je v Bruslju v zadnjem trenutku izposlovala »skupni instrument s pravno težo, primerljivo s sporazumom o umiku, ki bo zagotovil, da EU ne bo more namerno posegati po izvajanju varovalke v nedogled«. Če bi, bi to lahko izpodbijali z arbitražo, in če bi ta ugotovila, da je prišlo do kršitve, bi Britanija lahko začasno ustavila varovalko, je dejala Mayeva. V predlogu glasovanja je bilo rečeno, da spremembe »zmanjšujejo tveganje«, da bi Britanija ostala ujeta v irski varovalki. Geoffrey Cox, glavni pravni svetovalec vlade, pa je med dolgo pravniško razpravo o tem v parlamentu celo priznal, da tveganje ostaja nespremenjeno.

Eden od poslancev je dejal, da je upal, da bo Mayeva v Strasbourgu iz klobuka potegnila zajca, pa je hrčka, je rekel, a dodal, da bo vseeno glasoval za njen brexit. Mnogim hrček ni bil dovolj. Še vedno so hoteli zajca, ki pa ga ni bilo. Številni poslanci so namignili, da jim ponuja mačka v žaklju ali prodaja nekaj, česar ni kupila.

Številni poslanci so oporekali tudi njeni trditvi, da jim ponuja izboljšan sporazum, in vztrajali pri stališču, da je ta nespremenjen in obenem veliko slabši od članstva v EU. Kljub temu premierka do konca ni spremenila taktike: strašenja z brexitom brez dogovora in izgubljenim brexitom. Bolj je govorila o tem drugem. »Če tega sporazuma nocoj ne boste potrdili, utegnemo izgubiti brexit,« je strašila predvsem najbolj vročične brexitarje v svoji konservativni stranki, katerih večine ni prestrašila, saj so se pridružili opozicijskim laburistom, škotski nacionalni stranki, liberalnim demokratom in največji severnoirski stranki DUP (ki konservativcem sicer zagotavlja večino v parlamentu).

Brexitarji upajo, da bodo praznovali pojutrišnjem

Razlika med januarskim in sinočnjim glasovanjem o brexitu je zelo velika. O januarskem bi lahko rekli, da je bilo generalka, zdaj je šlo zares. To je bil nov hud poraz prehlajene Mayeve, ki je s komaj slišnim glasom po glasovanju dejala, da globoko obžaluje izid. Dejala je tudi, da še vedno verjame, da bi bilo za Britanijo najbolje, da iz EU odide sporazumno. In da je obstoječi sporazum najboljši in edini na voljo. Obenem je potrdila, da bodo poslanci jutri glasovali o brexitu brez dogovora, dodala pa, da bo svojim konservativcem dovolila, da glasujejo po svoji, ne strankini volji. Dejala je, da bi, če bi glasovali za brexit brez dogovora, to postala vladna politika. Nadalje je sporočila, da bodo, če bi zavrnili brexit brez dogovora, v četrtek glasovali o podaljšanju 50. člena. Glasovati utegnejo tudi o drugih opcijah, med katerimi sta zelo mehak brexit, s katerim bi Britanija posnemala Norveško, in nov referendum, ki bi skoraj zanesljivo preklical brexit.