Finančna uprava RS (Furs) je konec februarja na lastniškem deležu Mirka Tuša v družbi Tuš Holding, ki je edina lastnica Engrotuša, vpisala zastavno pravico zaradi zavarovanja izpolnitve davčne obveznosti v višini 6,53 milijona evrov. Konec minulega tedna je zaradi zavarovanja izpolnitve davčne obveznosti v višini 7,996 milijona evrov zavarovala 100-odstotni delež Tuš Holdinga v njegovi hčerinski trgovski družbi Engrotuš.

To so v Fursu storili na podlagi davčne preiskave, ki so jo uvedli sredi lanskega leta in je doslej pokazala, da je Tuš Holding državi plačal za osem milijonov evrov premalo davka, danes piše portal Siol. Po njihovem Furs verjetno sumi, da je družba prikazala slabši rezultat od resničnega in se s tem izognila plačilu davka, preiskuje pa tudi leto 2016, ko je Tuš Holding prodal Tušmobil.

V Tušu so za Finance povedali, da je ta davčna obveznost potencialna. »Furs v družbi Tuš Holding izvaja davčni inšpekcijski nadzor. Odločba v tem postopku še ni bila izdana in ni pravnomočna, prav tako sklep o zavarovanju oz. zapisnik o davčnem inšpekcijskem nadzoru podjetju še ni bil vročen,« so dodali za časnik. »Tuš Holding izkazuje posojilo do lastnika, ki ga je lastnik dolžan vrniti ob zapadlosti, ta pa še ni nastopila. Vračilo posojila je pomemben del dogovora z upniki, saj se je družba zavezala, da bo vsa prejeta sredstva ob vračilu posojila nakazala bankam,« so naknadno sporočili iz družbe.

Po njihovih navedbah je Furs glede na preliminarne ugotovitve v okviru nadzora sprejel stališče, da je Tuš Holding posojilo do lastnika odpisal. »Z ugotovitvami se podjetje absolutno ne strinja, saj gre za napačen prikaz dejanskega stanja,« so izpostavili in dodali, da ne drži, da je Tuš Holding omenjeno posojilo odpisal, saj bi s tem kršil dogovor o reprogramu z bankami.