Tuš Holding je obvladujoča družba skupine Tuš in edini družbenik trgovske družbe Engrotuš. Banke upnice, ki so Tušu posodile 300 milijonov evrov, že nekaj časa prodajajo svoje terjatve.

Sredi decembra je luksemburška družba EXP Investments Securitisation, ki naj bi bila povezana s skladom Alfi, od SID banke odkupila za okoli 50 milijonov evrov terjatev do skupine Tuš. Mediji so jeseni poročali, da naj bi se za nakup dogovarjali še z BKS Bank, ki ima v lasti osem odstotkov terjatev, in z Gorenjsko banko, ki ima v lasti 11 odstotkov terjatev do Tuša.

Alfi in EXP sta bila pred decembrskim nakupom terjatev lastnika dobre tretjine terjatev do Tuša Holdinga. V primeru uspešnih omenjenih dogovorov bi lahko obvladovala že več kot polovični delež terjatev do skupine Tuš, ki je v lasti Mirka Tuša.

Približno 21 odstotkov terjatev do Tuša ima medtem v lasti Abanka, nekaj manj kot 10 odstotkov pa britanski finančni sklad Anacap Financial Partners, ki jih je odkupil od Nove KBM. Anacap pa je od Heta Asset Resolution nedavno kupil štiri Tuševe trgovske centre in jih oddal Tuševim trgovinam v najem.