Čeprav Slovenija ni velesila v proizvodnji avtomobilov, sploh pa ne v njihovem oblikovanju, je pri nas vedno več vrhunskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem električne mobilnosti in električnih prevoznih sredstev in ki v svoje interdisciplinarne ekipe vključujejo tudi kreativce.

Individualne delavnice in predavanje

Tokratni dogodek Prenos veščin v Centru za kreativnost bo posvečen oblikovanju avtomobilov, saj bo gost dogodka Robert Lešnik, vodilni oblikovalec zunanjosti Mercedesovih osebnih avtomobilov. Svoje izkušnje bo z udeleženci delil na individualnih delavnicah in na predavanju ob 18. uri, ki bo odprto za javnost. Na njem bo predstavil svojo karierno pot, odgovarjal pa bo tudi na vprašanja obiskovalcev. Večer se bo zaključil z odprtjem razstave avtomobilov.

Več kot desetletje oblikovalec avtomobilov

Robert Lešnik, ki že več kot desetletje deluje na področju oblikovanja avtomobilov, je k Mercedesu prišel leta 2009. Od leta 2014 vodi center za oblikovanje zunanjosti osebnih vozil Mercedes-Benz. Skozi center potujejo vse serije osebnih avtomobilov, od razreda A do razreda S. Skupaj z ekipo izdeluje modele za serijsko proizvodnjo. Pri tem kot oblikovalec tesno sodeluje z inženirji, vodji projektov in oblikovalci. Leta 2006 so mu na Mesecu oblikovanja podelili nagrado oblikovalec leta.

Oblikovalci kreirajo prihodnost

Lešnikovo delo zaznamuje strast pri iskanju skladnih avtomobilskih linij, ki naj pri bodočih kupcih vzbudijo pozitivne emocije. Še vedno pa črpa navdih iz osebnih izkušenj s svetom okoli sebe. »Oblikovalci kreiramo prihodnost. Vsaj približno nam je znano, česa kupcem ne smemo ponuditi. Seveda imajo tudi podjetja svojo tradicijo, ki vpliva na oblikovanje. Ljudje se pogosto z avtom identificirajo in ga radi kažejo. Slovenci smo tipični predstavniki. Zato so avtomobili tako različni. Sicer bi bilo dolgočasno.«