Občasno naletimo na izume, ob katerih se vprašamo, zakaj jih sploh potrebujemo. Vprašanje je včasih očitajoče naravnano zoper inovatorje, ki so bili bolj kreativni z izdelavo izdelkov kot vestni pri raziskavi trga, ali povpraševanje za takšne stvari sploh obstaja. Spet drugič smo prepričani, da trg za takšne stvari definitivno obstaja, a nas moti, da je sploh tako. Safe zone gunfire detector oziroma detektor streljanja s strelnim orožjem, ki ga je izdelalo ameriško podjetje AVidea Group, sodi med njih. Njihov izdelek sicer ni prvi detektor streljanja, a so ti praviloma zelo dragi. Podjetju AVidea Group pa je s pomočjo umetne inteligence in oblaka uspelo strošek znižati dovolj, da si bodo takšen sistem naposled lahko privoščili tudi manjši hoteli, mala podjetja in seveda šole.

Podatki romajo v oblak

Posamezna enota detektorja stane okoli 133 evrov, na prvi pogled pa deluje kot nekakšen zvočnik za namestitev pod strop. Pod pokrovom se skriva infrardeči senzor in senzor za zaznavanje zvoka. Poleg tega je v napravo vključeno tudi vse potrebno za povezovanje s spletom oziroma oblakom. Pravo delo se namreč odvija prav tam. Naprava je povezana s podatkovnim centrom, kjer pametni algoritmi analizirajo prejete zvočne informacije. Skupno lahko prepoznajo več kot 3000 vrst glasnih zvokov, ki presegajo prag glasnosti okoljskega hrupa.

Vsak posamezni detektor meri hrup v okolici in spremlja dogajanje z infrardečim senzorjem. Če zazna blisk infrardeče svetlobe ali zvok, ki za 10 decibelov preseže zvok v okolici, posnetek, dolg eno sekundo, in podatke infrardečega senzorja pošlje v oblak. Sočasno enako naredijo vsi povezani detektorji v bližini. Zbrane podatke nato analizira umetna inteligenca v oblaku, ki jih primerja s podatki strelnega orožja ali drugih podobnih zvokov. Podjetje trdi, da je sistem sposoben prepoznati, ali je šlo zgolj za bolj hrupen avto, petarde ali pokanje balonov. Če se to zgodi, se alarm seveda ne sproži. Za nameček pa naj bi bil algoritem sposoben prepoznati tudi vrsto uporabljenega strelnega orožja in njegov kaliber.

Ker podatke v oblak pošlje več detektorjev, je sistem sposoben ugotoviti, kje je strelec tedaj in kolikokrat je ustrelil. Vse zbrane podatke že deset sekund po prvem zaznanem strelu lahko samodejno posreduje policiji. Sistem lahko s pomočjo posebne aplikacije ter njenega vgrajenega mehanizma za pošiljanje elektronske pošte in tekstovnih sporočil o dogodku hkrati obvesti tudi vse, ki imajo aplikacijo in so navedeni kot prejemniki sporočil. Tako bodo v primeru streljanja o tem nemudoma obveščeni tudi poslovodje trgovin, šefi podjetij ter učitelji in starši šolskih otrok. Napravo je mogoče povezati tudi z alarmnimi sistemi, sistemi za pošiljanje množičnih obvestil in samodejnimi ključavnicami.