Ko sem hodil k tabornikom, je pomivanje posode veljalo za kazensko opravilo. Bilo je sicer koristnejše kot sajenje oziroma zakopavanje kamenčkov, zaradi količine posode pa pogosto nič manj zamudno. Več let gojenja pomivalskih veščin pa pride prav kasneje, ko se prvič odseliš na svoje.

Zajtrku, kosilu, večerji, vsem zaradi pomanjkanja večje količine posode sledi pomivanje. V majhni kuhinji je prostora zgolj za en pomivalni stroj – zate. Tolažiš se, da si vsaj bolj ekološko ozaveščen in da nisi suženj potrošniškosti družbe, nato prebereš, da so pomivalni stroji pravzaprav okolju prijaznejši. Veliko prijaznejši. Domnevno naj bi med pomivanjem na roke porabili tudi desetkrat več vode, kot je porabijo pomivalniki. Če bi dve osebi posodo enega obroka namesto na roke pomili s strojem, bi domnevno prihranili okoli 5700 litrov vode na leto. Občutek lažne vzvišenosti nadomesti spoznanje realne bede. Še dobro, da živimo v potrošniški družbi, kjer je beda enega človeka priložnost za drugega, iznajdljivejšega.

Vodne molekule za dva

Ameriško podjetje Heatworks je namreč razvilo prenosen, kompakten in okolju prijazen pomivalni stroj, ki ga lahko namestite kamor koli, če le imate tam električno napeljavo. Namizni pomivalnik tetra v širino meri 45,7 centimetra, 42,5 centimetra v višino in 35,6 centimetra v globino. Opremljen je s posodo za detergent, ker je notranjost pomivalnika modularna, pa lahko to prilagodimo potrebam posode, ki jo želimo pomiti. Zaradi omejene velikosti pa v njem ni mogoče oprati toliko pogrinjkov kot v običajnih vgradnih, temveč bosta večino prostora zasedla že dva pogrinjka. Prav tako ni mogoče v njem pomivati večjih posod, temveč je še najprimernejši za krožnike, kozarce in preostalo posodo podobnih ali manjših dimenzij. Je pa dogajanje v pomivalnem stroju mogoče spremljati v živo, saj je naprava prozorna.

Za začetek pomivanja je treba v stroj naliti zahtevano količino vode (naprava namreč ni povezana z vodovodom), v rezervoar dodati detergent in napravo priklopiti na elektriko. Posoda naj bi bila čista po kakšnih desetih minutah. Tedaj odpadno vodo preprosto odlijemo v korito. Da bi bilo vse skupaj še učinkoviteje, je podjetje Heatworks v tetro vgradilo svojo patentirano tehnologijo omskih matric. Gre za poseben in izredno hiter ter natančen način segrevanja vode, ki deluje s pomočjo grafitnih elektrod, ki skozi vodo pošiljajo električni tok. Ta povečuje energetsko stanje vodnih molekul, njihovo gibanje pa se prevede v toploto. Ta metoda naj bi bila učinkovitejša od običajnih, ker vode ne greje kovinski grelnik, poleg tega ne prihaja do rjavenja oziroma nabiranja mineralov na kovinskem grelniku. Voda naj bi bila posledično čistejša, naprava pa bolj dolgoživa.

Sliši se praktično in prikupno, a vsaka stvar ima svojo ceno. Tudi prenosni pomivalnik tetra. Za napravo, ki zmore pomiti dva pogrinjka, bo ob izidu enkrat to leto namreč treba odšteti okoli 260 evrov. Za toliko denarja pa dobite tudi že vgradni pomivalni stroj za 12 pogrinjkov.