Hrvaška ministrica za regionalni razvoj in sklade Evropske unije, 40-letna Gabrijela Žalac, bo ostala v vladi hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, potem ko je prejšnjo soboto v svoji soseski v Vinkovcih z avtomobilom zadela desetletno deklico, ki je zunaj prehoda za pešce prečkala cesto. Ministrica iz vrst HDZ ni bila pod vplivom alkohola, je pa kršila hrvaški zakon o varnosti na cestah, ker ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja.

Žalčeva ni odstopila, temveč je Plenkoviću ponudila odstop »iz moralnih in vseh drugih razlogov«. Uro po ponedeljkovi novinarski konferenci ministrice je pred novinarje stopil tudi hrvaški premier, ki je ocenil, da se lahko podobna nesreča zgodi vsakomur. Zaradi prekrška z neveljavnim vozniškim dovoljenjem, ki ga je ocenil kot malomarnost, pa ne bo zahteval od ministrice, naj zapusti vlado, je povedal. Obenem je pohvalil njeno delo v vladi. Medijske ocene nasprotno kažejo, da je bila lani ena od treh najslabših v Plenkovićevem kabinetu.

Tožilstvo tehta o kazenski ovadbi

Tožilstvo v Vinkovcih se mora medtem odločiti, ali bodo kazensko ovadili Žalčevo za povzročitev prometne nesreče, ki je imela za posledico težko telesno poškodbo. Deklica je imela huje poškodovano nogo in so jo morali prepeljati v bolnišnico v Osijeku, kjer so jo nekaj ur po nesreči operirali. Zdravniki pričakujejo, da jo bodo do konca tedna odpustili domov.

Nesreča se je pripetila v soboto v dopoldanskih urah, ko je desetletnica poskusila prečkati zelo prometno cesto, na kateri v bližini ni prehoda za pešce. Policija je izpostavila, da je deklica nepazljivo stekla na cesto pred avtomobil peugoet 308, ta pa jo je zadel. 40-letna voznica ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja in je zato na kraju dogodka plačala 500 kun (67,5 evra) kazni, so dodali.

Ni se zavedala, da ji je dovoljenje poteklo

Ministrica je novinarjem danes v solzah povedala, da se je zavedala, da je njeno dovoljenje poteklo 9. junija 2016, šele potem, ko jo je na to opozoril policist po sobotni nesreči. Dejala je, da je v preteklih dveh letih in pol vozila avtomobil samo ob vikendih doma v Vinkovcih, ker ima sicer pravico do službenega avtomobila in voznika. Meni, da je tik pred nesrečo peljala s hitrostjo največ 40 kilometrov na uro na cesti, kjer je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro.

Žalčeva je bila pred novinarji danes vidno pretresena in je dejala, da je še v šoku. Nekateri vodilni hrvaški mediji pa so poročali, da je bila v nedeljo, dan po nesreči, »dobro razpoložena«, ko je bila krstna botra v vasi Jakšić nedaleč od Požege, kakšnih 100 kilometrov od Vinkovcev. O prisotnosti Žalčeve na nedeljskem krstu je poročala tudi požeška škofija.

Sum na svete krave

Koalicijski partnerji HDZ v vladi so Plenkoviću pustili, naj se ukvarja z Žalčevo. Opozicija pa je soglasna, da mora ministrica brezpogojno odstopiti. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović je ocenila, da gre za »vprašanje moralne in etične odgovornosti uradnice in državljanke«.

Na Hrvaškem pa se sprašujejo, kaj sploh lahko člani vlade iz vrst HDZ zgrešijo, da bi odstopili ali bili odstavljeni, glede na to, da je Žalčeva samo naslednja v vrsti Plenkovićevih ministrov, ki se ne čutijo odgovorne za osebne kršitve zakonov, za propad orožarskih poslov, za tragične posledice neurejenih sistemov zdravstvenega varstva in socialne zaščite, za izraze posebnih časti obsojenim vojnim zločincem ali za nezakonite postopke z migranti, na katere opozarjajo tudi mednarodne humanitarne organizacije. Izjema je bila podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić, ki je lani odstopila zaradi nepregledne priprave lex Agrokor, v resnici pa je reševala stolček premierja Plenkovića.