Na osmi marec, dan, ko se spominjamo vsega, kar se je za enakopravnost žensk že storilo in ugotavljamo, da nas čaka še veliko dela, v hrvaški prestolnici poteka kongres podjetnic. V kongresnem centru City plaza se je danes zbralo približno 500 žensk. Po navedbah organizatorja gre za največje srečanje poslovnih žensk v tem delu sveta. Kongres, ki ga letos četrtič organizirata občina Zagreb in Ženski podjetniški center pod pokroviteljstvom predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in ministrstva za gospodarstvo, je z izborom darilc za obiskovalke milo rečeno presenetil. Udeleženke so v dar dobile rožnato vrečko z logotipom kongresa, v njej pa vrtnico in detergent za pomivanje posode. Težko si je zamisliti, kaj se je dogajalo v glavi človeka, ki se je odločil, da je čistilo primerno darilce ženskam ob dnevu žena.

Ženskam zastonj vstopnice za razgledni stolp – a le v družbi odraslega moškega

Hrvaški Index ugotavlja, da to ni edini primer seksizma in popolnega nerazumevanja dneva žena na današnji dan. Na facebook profilu Zagreb 360° – observation deck se je pred dnevi pojavil zapis, ki vabi vse ženske na obisk ob osmem marcu, ob čemer jim bodo podarili VIP vstopnice, a le, če pridejo v družbi odraslega moškega.

»V znak spoštovanja vseh oseb ženskega spola, brez katerih nas ne bi bilo na tem svetu in ne bi bili ljubljeni, v znak spoštovanja vsem, ki bodo nekega dne postale matere in bodo vzgajale otroke, v čast vsem ženskam, ki predstavljajo glas razuma družine ... Vam razgledni stolp Zagreb 360° podarja brezplačno vstopnico,« so zapisali povsem brez sramu, da očitno ignorirajo ženske, ki nimajo otrok in jih ne nameravajo imeti. »Da se razumemo – ponudba velja za vse ženske, ne glede na starost,« so še dodali.

»Ker naše spoštovanje ni omejeno na zgolj en dan v letu, smo se odločili vsem odraslim ženskam, ki bodo na današnji dan med 18. in 22. uro obiskale stolp v družbi odraslega moškega, podeliti VIP vstopnico, s katero bo moč neomejeno dostopati do razglednega stolpa do 21. novembra 2019,« so dobrodušno razširili svojo ponudbo. »Na ta način vam želimo pokazati, kako zelo vas imamo radi. Veselimo se, da vas nocoj vidimo na stolpu – v družbi moškega, ki vam bo na ta način pokazal, kako pomembni ste mu,« so še dalje razpredali očitno nezavedajoč, da se piše leto 2019.