Brazilsko-libanonsko-francoski poslovnež Ghosn je dolga leta vodil avtomobilska podjetja Renault, Nissan in Mitsubishi, ki so moči združila v zavezništvu. Potem ko so ga v Nissanu lani obtožili finančnih poneverb in zlorabe položaja, so ga japonske oblasti 19. novembra lani aretirale.

Nissan in Mitsubishi Motors sta ga kmalu po aretaciji odstavila z mesta predsednika, medtem ko je z mesta prvega moža Renaulta odstopil konec januarja.

V Nissanu je sicer Ghosn še vedno čan upravnega odbora, saj ga lahko s tega mesta razreši le skupščina. Ta naj bi zasedala 8. aprila.

Ghosn je tokijski prior zapustil minulo sredo, potem ko je plačal milijardo jenov (7,9 milijona evrov) varščine. 65-letnik sicer zanika vse obtožbe na svoj račun.

Pri Nissanu so sicer za danes napovedali novinarsko konferenco s predstavniki tričlanskega avtomobilskega zavezništva. Na njej naj bi nastopili glavni izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa, predsednik Mitsubishi Motorsa Osamu Masuko ter predsednik Renaulta Jean-Dominique Senard ter njegov glavni izvršni direktor Thierry Bollore.