Pokal Vitranc se je minuli konec tedna v Kranjski Gori pokazal v najlepši luči v zadnjih 15 letih. V dveh dneh se je v Podkorenu zbralo okrog 16.000 gledalcev, ki so pričarali izjemno vzdušje, večina med njimi pa je navijala za Žana Kranjca in Štefana Hadalina. Ta čas najboljša slovenska alpska smučarja sta se oddolžila z devetim in 21. mestom, kar je manj od pričakovanj. Če prištejemo še dobrih 5000 gledalcev, ki so se v soboto zbrali v središču Kranjske Gore na Q Max Partyju, ter nekaj sto udeležencev in gledalcev Grubinega memoriala, je jasno, da je vrhunec alpske smučarske sezone uspel, kot so si lahko vsi le želeli. Spominjal je celo na čase ob prelomu tisočletja, ko je doživljal rezultatski vrhunec Jure Košir.

Junak 58. Pokala Vitranc je bil Henrik Kristoffersen. Norvežan je v Kranjski Gori potrdil, da je ob koncu sezone najbolje pripravljen. V dveh dneh je priznal premoč zgolj Švicarju Ramonu Zenhäusernu, ki je danes na drugi progi uprizoril redko videno slalomsko perfekcijo, s katero je šampiona, kot sta Kristoffersen in Avstrijec Marcel Hirscher, pustil za seboj za debelo sekundo. »Lani sem se v Kranjski Gori prvič uvrstil na zmagovalni oder, letos sem dosegel prvo zmago na klasični slalomski preizkušnji. Očitno si moram tu kupiti hišo. Všeč mi je tukajšnja atmosfera, letos pa je bilo vzdušje res neverjetno. Hvala vsem,« je bil navdušen švicarski dvometraš Ramon Zenhäusern.

Slovenski slalomski izkupiček je bil slabši od pričakovanj. Štefan Hadalin je na domači tekmi plačal davek izčrpanosti, saj je v strminah obakrat izgubil ogromno časa ter zasedel 21. mesto. »Ni šlo več. Mislil sem, da bom zaradi podpore številnih navijačev zbral še toliko moči, da bom lahko dosegel vrhunski rezultat, a ni šlo. V zadnjem obdobju se ob doseganju največjih uspehov enostavno preveč dogaja in sem malce pregorel,« je priznal Štefan Hadalin, čigar navijači so danes priredili izvrstno kuliso, ko so s štirih avtobusov družno vstopili pod podkorensko strmino.

Norvežani razred zase

Če Leif Kristian Nestvold Haugen ne bi naredil napake tik pred ciljem druge veleslalomske proge, bi Norvežani bržčas slavili trojno zmago. V spomladanskih razmerah so izkoristili odlično pripravljeno progo, na kateri je bilo veliko soli. V takšnih razmerah Skandinavci veliko trenirajo. »Nimamo visokih gora kot alpske države. Zato uporabljamo veliko soli že od otroških kategorij naprej,« je pojasnil Henrik Kristoffersen. Norvežan je dobil tretji zaporedni veleslalom. Naslov svetovnega prvaka je ubranil tako v Banskem kot Kranjski Gori. »Najlepše v našem športu je, ko vodiš po prvi progi in prideš v cilj v zelenem. Malokrat mi je to uspelo v zadnjem času. Tokrat mi je in se počutim odlično,« je bil navdušen Kristoffersen, ki se v Sloveniji vselej počuti zelo dobro, saj sta motokrosist Tim Gajser in hokejist Anže Kopitar ena njegovih najljubših športnikov.

Slab dan Hirscherja ter slabši drugi nastop Pinturaulta so najbolj izkoristili Norvežan Rasmus Windingstad ter Švicarja Marco Odermatt in Cedric Noger. Windingstad in Odermatt sta se prvič v karieri uvrstila na zmagovalni oder. Zanimiva je bila pot Norvežana, ki je svoj največji uspeh pospremil z naslednjimi besedami: »Ko sem se na prvi progi s številko 19 uvrstil na sedmo mesto, sem se vprašal, ali lahko napadem tudi najboljše na svetu. Odločil sem se, da bom storil vse, da dobim odgovor. Dobil sem ga. In to takšnega, kot sem si le želel.«

Brez limita ni uspeha

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec si je želel v Kranjski Gori prekiniti serijo treh zaporednih petih mest. Res jo je, a ne z mesti, ki si jih je obetal. Tretjič v sezoni je bil deveti. Na prvi progi si je kljub veliki napaki v zgornjem delu proge s šestim mestom priboril odlično izhodišče za napad, na drugi pa brez napak nazadoval. »Na drugi progi nisem razvil hitrosti, kot bi si jo želel. Deveto mesto ni slab rezultat, a sem si želel več. Zelo sem hvaležen številnim navijačem. Gremo naprej,« je svoj nastop ocenil Vodičan ter poudaril, da niti pod razno ni podlegel pritisku domačega terena. »Slabi dnevi Hirscherja so res redki, žal tega nisem izkoristil. Sem razočaran, a bom preživel. Doživel sem že precej večja razočaranja. Sezona je za zdaj zelo uspešna. Skušal bom ostati zbran do finala svetovnega pokala,« je odgovoril Kranjec, ki je danes na slalomu s 33. časom za desetinko zgrešil četrto uvrstitev v finale v tej sezoni.

Klemen Bergant ni skrival razočaranja ob zamujeni priložnosti na progi, ki jo slovenski alpski smučarji poznajo najbolje na svetu. Glavni trener tehničnih disciplin je vnovič poudaril, da deveta mesta niso mesta, za katera garajo na treningih. »Če ne tvegaš, ne dobiš ničesar. Podobno je Žan v tej sezoni smučal v Val d’Iseru, kjer je bil po prvi progi drugi, potem pa nazadoval na deveto mesto. Problem ostajajo Žanove prve proge, kjer preveč izgublja. Je pa tako dober, da je lahko s slabšim smučanjem peti in deveti. Trenerji in spremljevalci lahko tekmovalcu pomagamo do določene mere. Ostalo mora narediti sam. Nisem jezen, je pa škoda zamujene priložnosti. Škoda je njegovega talenta za deveta mesta,« je odkrit Bergant, ki je bil danes milejši do Hadalina. »Preveč je bilo vsega v zadnjem času,« je sklenil ta čas najuspešnejši slovenski alpski smučarski trener.