Podoba Kranjske Gore, naslednjega prizorišča svetovnega pokala v alpskem smučanju, je bila včeraj aprilska. Visoke temperature, ki so v minulih dneh segle do 19 stopinj Celzija, z močnimi nalivi niso kazale, da bo Zgornjesavska dolina od danes do nedelje na 58. pokalu Vitranc središče alpskega smučarskega sveta. Najpomembnejše je, da tekma ni ogrožena. Nasprotno, vsi so prepričani, da bosta sobotni veleslalom in nedeljski slalom izjemni preizkušnji. Optimistične so tudi izjave glavnih dveh slovenskih alpskih smučarjev Žana Kranjca in Štefana Hadalina, ki sta pripravljena, da na največji domači tekmi izboljšata svoje najboljše uvrstitve.

Kranjec bo jutri glavni veleslalomski up, ki bo startal s popotnico treh zaporednih petih mest. Peti je bil tudi lani na 57. pokalu Vitranc, kar je daleč najboljša uvrstitev Vodičana na domači tekmi. »Peta mesta so vrhunske uvrstitve, na katere sem ponosen. Dokazujejo, da sem v svetovnem veleslalomskem vrhu,« odgovarja Žan Kranjec. »Seveda bi si želel narediti korak naprej, sploh na domači tekmi. Za uvrstitev med najboljšo sedmerico sta potrebni dve vrhunski predstavi. Za preboj na zmagovalni oder pa je potrebno še nekaj več. Praktično vsak zavoj mora biti optimalen. Dokazal sem že, da sem tega sposoben,« se zaveda najboljši slovenski veleslalomist. »Letos smo v Kranjski Gori trenirali več kot v preteklih letih. Izkušnje domače tekme imam, tako da vem, kaj me čaka,« zaključuje veleslalomski zmagovalec v Saalbach-Hinterglemmu.

Hadalin: Slalom ni zahteven, a je specifičen

»Kako bi primerjal težavnost kranjskogorskega slaloma z drugimi prizorišči svetovnega pokala? Ni preveč zahteven. Razen zgornjega dela je proga dokaj enakovredno 'napeta'. Ves čas moraš imeti v mislih, da moraš biti nagnjen naprej, sicer izgubljaš čas. Je pa kranjskogorski slalom specifičen. Zahteven je zaradi spomladanskih razmer. Ker je sezona dolga, smo v Kranjski Gori že vsi malce utrujeni. Poleg tega je dodaten izziv zaradi domače publike,« odgovarja Štefan Hadalin, ki v nedeljo na slalomu pričakuje vsaj 150 vrhniških navijačev. »V Kranjski Gori bom skušal tudi na veleslalomu pokazati napredek. V tej sezoni mi ta korak še ni uspel, a imam do te discipline na treningih povsem enak pristop kot za slalom. Verjamem, da bom v prihodnjih sezonah uspešnejši tudi v veleslalomu,« je odločen Hadalin, ki je včeraj treniral pod sedežnico v Podkorenu, danes pa bosta imela s Kranjcem prost dan.

Glavni trener reprezentance v tehničnih disciplinah Klemen Bergant je včeraj popoldne prišel v Kranjsko Goro iz Trbiža, kjer sta trenirala z Žanom Kranjcem. »Ne verjamem, da bosta Žan in Štefan na domači tekmi deležna posebnega pritiska. Pomembno je, da sta si v preteklosti že nabrala izkušnje. Sicer pa je za nas vsaka tekma pritisk. Dokazovati se moramo vsak teden, zato smo tega navajeni,« pravi Klemen Bergant. »Škoda, da tekme ni bilo v sredo, saj je proga res dobro pripravljena. Upam, da je dež ne bo preveč načel. Verjamem, da nas čakata dve dobri tekmi svetovnega pokala,« dodaja Bergant.

Kritike državi in OKS

Ostre kritike na račun države in Olimpijskega komiteja Slovenije je včeraj izrekel Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. »Čas je, da se država zamisli nad tem, da smo alpski smučarji vedno v vlogi najemnika ali prosilca, da lahko v naši državi dobimo kakšno uro treninga. Smo športna panoga, ki osvaja kolajne na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, delamo reklamo Sloveniji, a nimamo svoje telovadnice. Smo edini šport v Sloveniji, ki mu to uspeva. O tem bi moral razmisliti tudi OKS. Prepričan sem, da bodo v prihodnjih dneh prišli v Kranjsko Goro tudi politiki, saj je šport dobra promocija. Bolj vesel bi bil, če bi iskali rešitve, kako bi lahko mi trenirali v Sloveniji in vzgajali mlade smučarje,« je bil kritičen Miha Verdnik. Dejal je, da je imela bivša športna ministrica Maja Makovec Brenčič posluh za alpsko smučanje, a do realizacije, da bi panoga lahko kandidirala za državna sredstva, ni prišlo. »Zakon o športu bi bilo treba prilagoditi, da bi sploh lahko kandidirali za sredstva. Ogromno energije vlagamo, da lahko sploh treniramo kakšno uro v Kranjski Gori, za kar sem hvaležen tako kranjskogorskim žičničarjem kot smučarskemu klubu,« pravi Verdnik.