Po nominacijah najbolje kaže irsko-angleško-ameriškemu filmu Najljubša, ki ga je režiral Grk Yorgos Lanthimos, in mehiško-ameriškemu filmu Roma v režiji Alfonsa Cuaróna. Oba sta nominirana v desetih kategorijah. Osem nominacij imata filma Človek iz ozadja in Zvezda je rojena, sedem jih je dobil film Črni panter, šest pa Črni KKKlanovec. In zakaj omenjamo nominacije pri filmih, med katerimi bodo 24. februarja izbrali najboljše? Zato, ker bomo danes govorili o filmih, ki so dobili največ nominacij, pa jim niso prisodili niti enega oskarja. Ne pišemo torej o filmih, ki so bili spregledani, spodaj našteti so veljali za favorite, opazili so jih, a kaj, ko je bilo isto leto po mnenju poznavalcev na voljo nekaj boljšega. Ko je recimo prvi v vrsti, Spielbergov Barva škrlata, veljal za favorita z 11 nominacijami, ga je gladko sesul film Moja Afrika (tudi ta je bil nominiran za 11 oskarjev) Sidneyja Pollacka in pobral sedem oskarjev, tudi tistega za najboljši film in najboljšega režiserja.

Barva škrlata 11

The Color Purple, film iz leta 1985, je bil veliki favorit 58. podelitve oskarjev leta 1986. Pa je po vrsti povsod odletel. Najboljši film je postal Moja Afrika in tudi najboljši režiser ni postal Steven Spielberg, temveč Sidney Pollack. Naprej. Whoopi Goldberg je izgubila bitko za oskarja za glavno vlogo z Geraldine Page (Potovanje v Bountiful). Nagrade za stransko žensko vlogo ni dobila Margaret Avery, boljša se je zdela Anjelica Houston v filmu Čast Prizzijevih. Nagrado za najboljši predelan scenarij je dobil Kurt Luedtke za Mojo Afriko, in ne Menno Meyjes, ki je adaptiral za Spielbergov film. Na koncu Spielbergovi drami o siromaštvu, rasizmu in spolni diskriminaciji niso namenili niti tolažilnih oskarjev, recimo za glasbo ali za skladbo iz filma. Nič. Ob tem je treba povedati, da je bil isto leto za štiri oskarje nominiran film Nazaj v prihodnost, kjer je bil Spielberg zraven kot producent in svetovalec. Nazaj v prihodnost je dobil vsaj nagrado za najboljše zvočne efekte. Tragična drama o temnopolti Celie je kljub vsemu v kinih zaslužila več kot 120 milijonov, Whoopi Goldberg pa je za glavno vlogo dobila zlati globus.

Življenjska prelomnica 11

The Turning Point iz leta 1977 je bil med drugim nominiran za najboljši film, za najboljšega režiserja (Herbert Ross), za najboljši scenarij (Arthur Laurents), za glavni ženski vlogi (Anne Bancroft, Shirley MacLaine), za stransko moško vlogo (Mihail Barišnikov)… Na podelitvi sta zgodbo iz baletnega sveta povozila Woody Allen z dramo Annie Hall (film, režija, najboljša igralka, scenarij) in George Lucas z Vojno zvezd (šest tehničnih oskarjev). Življenjski prelomnici je kljub klofuti akademije uspelo – zaslužili so 30 milijonov dolarjev in dva zlata globusa.

Tolpe New Yorka 10

Martin Scorsese je nestrinjanje akademije doživel leta 2003, ko je kljub desetim nominacijam (najboljši film, režija, glavni igralec, glasba, scenarij…) izgubil bitko z mnogimi: najboljši film je postal muzikal Chicago, najboljši režiser pa Roman Polanski, ki je posnel vojno tragedijo Pianist. Gangs of New York ni dobil nobenega oskarja, kljub zasedbi in scenam, za katere so zapravili okroglih 100 milijonov dolarjev. Scorsese se ni pritoževal. Dobil je zlati globus za režijo in še kakšnih 100 milijonov dolarjev dobička, to pa v Hollywoodu tudi šteje.

Pravi pogum 10

Brata Ethan in Joel Coen sta imela s svojim črnim vesternom v rokah veliko količino nominacij, tudi za najboljši film, za režijo, pa tudi za glavno moško vlogo, a jima je na celi črti spodletelo. V hudi konkurenci je bil na podelitvi oskarjev leta 2011 za najboljši film razglašen Kraljevi govor, ki si je prislužil štiri oskarje, za najboljši film, za najboljšega režiserja, za najboljšega glavnega igralca in najboljši originalen scenarij. Štiri, a veliko bolj tehnične oskarje je dobil film Izvor. Brata Coen sta s True Grit vseeno zaslužila okoli 200 milijonov dolarjev.

Ameriške prevare 10

David O. Russell je za črno komedijo American Hustle zbral sijajno ekipo – Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Louis C. K. – in pobral deset nominacij. Med drugim za štiri igralske dosežke, za film in za režijo. A film, ki je mimogrede zaslužil več kot 200 milijonov dolarjev, je postal eden največjih poražencev v zgodovini. Na prireditvi marca 2014 je največ oskarjev, kar sedem v različnih kategorijah, osvojila vesoljska drama Gravitacija, za najboljši film pa je bila razglašena zgodovinska drama 12 let suženj.

Ostanki dneva 8

Izvrstna zgodovinska drama The Remains of the Day v režiji Jamesa Ivoryja, po predlogi britanskega nobelovca Kazua Ishigura, je dobila osem nominacij za oskarja. Ob režiserju sta bila nominirana tudi glavna igralca Anthony Hopkins in Emma Thompson. A filmu, ki je zaslužil nekaj več kot 40 milijonov, leto 1994 ni bilo naklonjeno. Večino pomembnih oskarjev je pobral Steven Spielberg s Schindlerjevim seznamom, kar je ostalo, so dobili filmi, ki še vedno veljajo za velike umetnine v zgodovini: Klavir, Jurassic Park in Philadelphia.

Človek slon 8

Drama, ki jo je režiral veliki David Lynch, govori o deformiranem moškem, ki je v 19. stoletju živel v Londonu. Reveža, ki ga iz cirkusa, kjer ga izkoriščajo, poskuša rešiti zdravnik (Anthony Hopkins), igra John Hurt. Elephant Man je imel na podelitvi oskarjev leta 1981 tekmece, niti za izjemno masko mu ni uspelo dobiti nagrade. Največ je dobila drama Običajni ljudje, štiri oskarje, tudi za najboljši film in za režijo. Tri oskarje je dobil film Tess, ki ga je režiser Roman Polanski posvetil ženi Sharon Tate, ki so jo 9. avgusta 1969 zverinsko umorili.

Boter III 7

Pravijo, da gre za najslabšega v trilogiji filmov o mafijski družini Corleone, ki jo tudi v tretjem delu z originalnim naslovom The Godfather Part III vodi Al Pacino, režira pa Francis Ford Coppola. In morda tudi zato niso dobili nobenega oskarja. Niti za stransko vlogo (Andy Garcia), še za glasbo ne. Leta 1991 je v Los Angelesu namesto sicilijanske mafije blestel Pleše z volkovi Kevina Costnerja, ki je osvojil kar sedem oskarjev, sledila je stripovska kriminalka Dick Tracy, dva oskarja pa je dobila tudi solzava drama Duh z Demi Moore in Patrickom Swayzejem.

Kaznilnica odrešitve 7

Zanimivo, zaporniška drama z originalnim naslovom The Shawshank Redemption velja za najboljši film vseh časov, če seveda vprašate ameriške kritike, ki so se v zadnjih letih trikrat obrnili po vetru. Dolgo časa je za najboljšega veljal Državljan Kane, potem pa nekaj časa Boter. A kljub izvrstnim ocenam in sedmim nominacijam film v režiji Franka Darabonta – v glavnih vlogah sta bila Tim Robbins in Morgan Freeman – ni dobil nobene nagrade. Leta 1995 je šest oskarjev pobral Forrest Gump, tako za film kot za režijo in glavno moško vlogo Toma Hanksa.

Dvojno zavarovanje 7

Na podelitvi nagrad leta 1945 je bila med favoriti kriminalna drama Billyja Wilderja z naslovom Double Indemnity. Nominirali so ga za najboljši film, za najboljšo režijo, za scenarij, za kamero, pa tudi za glavno žensko vlogo (Barbara Stanwyck igra preračunljivo morilko)… A večino pomembnih kipcev je dobil muzikal Going My Way, kar sedem. Leta 1945 je bilo dovolj drugih mračnih tem in komedija Lea McCareyja je dobila nagrado za najboljši film, za najboljšo režijo, za najboljšega glavnega igralca (Bing Crosby) in – jasno – vse nagrade, povezane z glasbo.