Italijan Dominik Paris je bil alpski smučarski junak konca tedna. Južni Tirolec je dobil obe preizkušnji v hitrih disciplinah na Norveškem ter se veselil 13. in 14. zmage svetovnega pokala. Od tega je dosegel enajst smukaških in tri superveleslalomske zmage. V smukaškem seštevku je na predzadnji preizkušnji sezone preprečil, da bi si Švicar Beat Feuz že pred finalom svetovnega pokala v Andori zagotovil smukaški globus. V superveleslalomskem seštevku pa si je Paris tlakoval pot, da sredi marca v Soldeuu osvoji mali kristalni globus v tej disciplini.

Že četrti vrhunec sezone

Paris ima za seboj odlično sezono, v Kvitfjellu je z dvojno zmago dosegel že četrti vrhunec sezone. Prvega je doživel na zadnjih dveh lanskih tekmah koledarskega leta, ko je bil v dveh dneh najhitrejši pred domačimi navijači. Dobil je namreč smuk in superveleslalom v Bormiu. Drugega je dosegel januarja v Kitzbühlu, kjer je dobil najprestižnejši smuk, in na Tirolskem dosegel že svojo četrto zmago svetovnega pokala. Tretji vrhunec je 29-letni Italijan doživel na svetovnem prvenstvu v Areju, kjer je postal svetovni superveleslalomski prvak.

»Neverjetno, kaj mi je spet uspelo. Na smučeh sem izjemno samozavesten. Delam napake kot vsi drugi, a po njih reagiram zelo dobro. Užitek je tekmovati, ko veš, da lahko smučaš na svoji meji. Ustrezala mi je tudi superveleslalomska postavitev, ki je bila namenjena specialistom za hitre discipline,« je bil zadovoljen Dominik Paris. »Ne belim si glave s tem, ali bom osvojil mali kristalni globus. Moje delo v Andori bo, da dam vse od sebe in napadem po najboljših močeh. Kaj bo to prineslo, bomo videli ob koncu dneva,« odgovarja Paris. Obakrat mu je delal družbo na zmagovalnem odru Beat Feuz, tretji na smuku je bil Avstrijec Matthias Mayer, drugi na superveleslalomu pa Kjetil Jansrud, ki je sicer v tej disciplini v Kvitfjellu zmagal že petkrat. Norvežan je bil še na zadnjem vmesnem času hitrejši od Parisa, a je storil napako v spodnjem delu proge.

Dva Slovenca v finalu

Slovenska alpska smučarska reprezentanca ima razlog, da se bo iz Skandinavije vrnila boljše volje. Potem ko v soboto noben slovenski alpski smučar ni osvojil smukaških točk svetovnega pokala, sta bila danes uspešnejša Boštjan Kline in Miha Hrobat. Kline je s startno številko 30 zasedel 16. mesto, Miha Hrobat pa je bil 25. Slovenska reprezentanca je imela tudi nekaj sreče pri seštevku superveleslalomskih točk, saj je Klemen Kosi pred finalom 24., Kline pa 25., kar pomeni, da sta si oba priborila vstopnico za finale svetovnega pokala.

Po današnji tekmi je bil bolj zadovoljen slovenski trener Peter Pen, potem ko je bil superveleslalomski start zaradi novega snega prestavljen za pol ure. »Snega ni padlo toliko, kot so ga napovedali vremenoslovci. Proga je bila zelo dobro pripravljena, tudi vidljivost je bila dobra. Delovali smo veliko bolje kot na smuku. Boštjan je dosegel odličen rezultat, z njim pa si je priboril tudi nastop v finalu svetovnega pokala. Zelo dobro je smučal tudi Miha Hrobat, ki pa je naredil napako na istem zavoju kot na smuku. Dela sicer še mladinske napake, gledano v celoti pa napreduje. V finalu bomo nastopili z dvema tekmovalcema v superveleslalomu in s tem smo lahko zadovoljni,« pravi Mariborčan.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo pri moških nadaljeval v soboto in nedeljo z veleslalomom in slalomom v Kranjski Gori.