Približno 500 tekmovalcev v alpskem smučanju, njihovih ekip in organizatorjev 58. Pokala Vitranc bo v teh dneh skorajda napolnilo prenočitvene zmogljivosti v Kranjski Gori.

»Tukaj je prostora za tekmovalce in njihove ekipe dovolj, tako da prenočišč zanje ni treba iskati v bližnjih turističnih krajih,« pravi predsednik organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Grega Benedik. Tudi za navijače oziroma obiskovalce bi se kakšna soba pri zasebnikih še dala najti, dodaja Nina Peternel iz Turizma Kranjska Gora. »Z zasedenostjo sob smo sicer zelo zadovoljni, hkrati pa smo veseli, da je za vse tekmovalce in njihove ekipe dovolj namestitev v občini Kranjska Gora,« dodaja Peternelova.

Mnoge smučarske reprezentance se v hotele, v katerih bivajo med tekmovanji v Kranjski Gori, vračajo iz leta v leto, opažajo v družbi Hit in hčerinski družbi Hit Alpinea, od koder poročajo o polni zasedenosti prenočišč v Kranjski Gori in Gozdu - Martuljku. Hotelirji pa se, kot pravi Lavra Peršolja Jakončič, ki v družbi Hit skrbi za odnose z javnostmi, v teh dneh precej prilagajajo športnikom. Zagotavljajo jim na primer zgodnje zajtrke in pozne večerje, njihovim potrebam prilagodijo tudi ponudbo prehrane. Hotel Kompas je denimo znan po tem, da ima na voljo celo daljša ležišča.

Hotelirji so v teh dneh poskrbeli tudi za prostore za spremljevalne programe (regeneracija, novinarsko središče in podobno) in za logistiko. Kot poudarja, priprave na mednarodna športna tekmovanja na destinaciji tečejo že več mesecev, tudi kolektiv so temu primerno okrepili.

Do Bohinja vpliv Vitranca in Planice ne seže

Precej navijačev, ki prihajajo v Kranjsko Goro bodrit svoje smučarske favorite, si je zagotovilo prenočišča v Kranjski Gori in bližji okolici. Nekaj jih je tudi na Bledu, vendar pa je po besedah predstavnice destinacije Bled za odnose z javnostmi Romane Purkart vpliv pokala Vitranc na blejski turizem manjši. »Večjo zasedenost namestitev imamo v času svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici, ko na Bled pridejo obiskovalci v okviru navijaških skupin,« pravi Purkartova.

Takšno razmerje je logično tudi glede na število gledalcev posameznega tekmovanja. Medtem ko jih na Vitrancu naštejejo okoli 6000 v enem dnevu, jih v Planici naštejejo kar petkrat toliko na dan. »Precej večja zasedenost pa je na Bledu med svetovnim pokalom v biatlonu na Pokljuki,« dodaja Purkartova. »V Bohinju pa ne ugotavljamo večjega obiska ne zaradi pokala Vitranc in prav tako v zadnjih letih ne zaradi Planice,« pravi predstavnica Turizma Bohinj za odnose z javnostmi Katarina Košnik. »Medtem ko so hotelirji in ponudniki namestitev včasih poskrbeli za kakšen avtobus navijačev, tega v zadnjih letih ni več,« dodaja Košnikova.

Obisk krojijo vreme in dosedanji uspehi

Tudi smučarski skakalci so med tekmovanji v poletih v Planici večinoma nameščeni v Kranjski Gori, kjer si po besedah predstavnika za odnose z javnostmi Smučarske zveze Slovenije Tomija Trbovca izbirajo že tradicionalne namestitve. »Okoli 80 odstotkov jih je v Kranjski Gori v hotelih, nekateri so tudi v Gozdu - Martuljku,« pravi Trbovc.

Tako pri vitranškem pokalu v alpskem smučanju kot pri planiškem prazniku poletov pa je, opozarja Peternelova, število obiskovalcev močno odvisno od vremenskih razmer. »Pomembno pa je tudi, kako uspešni so v tistem trenutku športniki iz določene države,« opisuje motive obiskovalcev za ogled tekem, ob tem pa Peternelova opozarja še na bogat zabavni program, ki bo ta konec tedna obiskovalcem popestril bivanje v Kranjski Gori.

Organizatorji tekmovanja so pred dnevi opozorili, da gledalce letošnjega Pokala Vitranc čaka nekaj novosti. Med pomembnimi pridobitvami so izpostavili povečan semafor v ciljni areni. Peternelova pa obiskovalcem svetuje, naj se poslužijo brezplačnih parkirišč v Kranjski Gori, od koder se bodo lahko z brezplačnim javnim prevozom pripeljali do prizorišča tekmovanja in po koncu tekmovanja nazaj do parkirišč v Kranjski Gori.