Leche frita je ena najokusnejših tradicionalnih španskih oziroma baskovskih sladic. Po vsej Španiji jo strežejo tako v restavracijah kot v slaščičarnah. V resnici gre za zelo preprosto jed in čeprav se neposredni prevod glasi ocvrto mleko, gre pravzaprav za nekakšen trši aromatičen puding, ovit v slastno hrustljavo ocvrto skorjico. Ocvrt puding torej. Ampak izjemno slasten. Ni ga težko pripraviti, računati je treba le na dovolj časa za strjevanje v hladilniku, zato to ni sladica, ki bi se je lotili, ko gostje že zvonijo pri vratih. V Španiji tej sladici pravijo tudi baskovsko, velikonočno (v Kataloniji) ali postno mleko, saj jo tam tradicionalno pripravljajo prav v času med pustom in veliko nočjo. Jed se je z izseljevanjem razširila pravzaprav na ves Iberski polotok in celo v Francijo. Od kod ta silno priljubljena slaščica v resnici izvira, ni popolnoma jasno, saj si Španci že tako niso enotni in v več regijah trdijo, da so jo iznašli prav tam. Ampak prevladuje mnenje, da je sladke mlečne kocke prvič ocvrl neki kuhar v Palencii, na severu, od tam pa je sladek glas segel v deveto vas…