Pahor je na srečanju z Rucijem potrdil nadaljnjo politično podporo Slovenije in tehnično pomoč ter izmenjavo slovenskih izkušenj in znanja v prilagajanju evropskim standardom.

V pogovorih med Pahorjem in Rucijem je bilo izpostavljeno dobro in prijateljsko sodelovanje med državama. Sogovornika sta izrazila interes za intenzivno nadaljevanje in razširitev sodelovanja tudi na druga področja.

Spregovorila sta tudi o sodelovanju obeh držav v okviru regionalnih pobud ter regionalnih in mednarodnih organizacij. Slovenija se zavzema za promocijo dobrososedskih odnosov, reševanje odprtih vprašanj v regiji, spravo in krepitev regionalnega sodelovanja.

Dva dni v Albaniji

Pahor je sicer drugi dan obiska v Albaniji, kjer ga gosti albanski predsednik Ilir Meta, začel s polaganjem venca na grob narodnih junakov v Tirani. Srečal se je tudi z županom Tirane Erionom Veliajem, ki je predsedniku predstavil načrte za sodobno urejanje mesta, ki se zelo hitro širi in ima velik prirast prebivalstva. Ob koncu srečanja je župan Pahorju v znak spoštovanja svečano predal ključ mesta Tirane.

Obisk Albanije je Pahor sklenil z obiskom mesta Kruje, kjer se je rodil albanski narodni junak Skenderbeg, ki velja za očeta albanskega naroda, in s kosilom, ki ga je gostil albanski predsednik.

Pahor se je prvi dan obiska med drugim sestal z Meto in premierjem Edijem Ramo, srečal pa se je tudi z vodjo opozicijske Demokratske stranke Lulzimom Basho. Namen obiska je bila utrditev dobrih političnih odnosov in sodelovanja med državama, Pahor pa je izkoristil priložnost, da je Albaniji zagotovil podporo Slovenije na poti v EU.