Podnebne spremembe močno vplivajo na okolje v Afriki. Po ocenah Združenih narodov je v zadnjih tridesetih letih zaradi sprememb v Sahelu padlo 40 odstotkov manj dežja, Sahara pa napreduje proti jugu povprečno sedem kilometrov na leto. Tamkajšnji prebivalci se že dolgo borijo s pomanjkanjem vode, zaradi česar mnogi tudi bežijo.

Pred desetimi leti je humanitarni koordinator upornikov v Darfurju Sulejman Džamus, ki je bil leta 2007 tudi po posredovanju nekdanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška izpuščen iz zapora, zaprosil za pomoč pri nabavi vrtalne naprave. Do sedaj so namreč tamkajšnji prebivalci iskali vodo z bajalicami, a te na tradicionalni način ne najdejo več.

Z donacijami zbrali 188.000 evrov

Sprva je projekt nabave vrtalne naprave vodil Križnar, ki je humanitarno zelo dejaven na območju Darfurja, nato pa je pristopil še ustanovitelj organizacije Hope Klemen Mihelič. Leta 2010 so odprli bančni račun za zbiranje donacij, na katerem se je zbralo 188.000 evrov.

S sredstvi so kupili vrtalno napravo, kompresor, tovornjaka in drugo potrebno opremo, ki so jih po letih servisiranja in urejanja dovoljenj za čimbolj varno pot do Darfurja danes poslali na pot. V Luki Koper bodo opremo naložili na kontejnerje, ki jih bodo dostavili do Port Sudana. Tam bo opremo pričakal Sulejman Džamus, ki jo bo spremljal na najtežjem delu poti - več kot 2000 kilometrov po kopnem do Darfurja. Tu je pričakovati največ nevarnosti, saj je Sudan še vedno konfliktno območje.

Džamus se je v okviru projekta zavezal, da bo skupaj s svojo humanitarno organizacijo poskrbel za vrtanje, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi pa zagotovil potrebne cevi in opremo za oskrbo civilnega prebivalstva z brezplačno pitno vodo.