Pred letom dni so Salisbury, mesto s 45.000 prebivalci v jugozahodni Angliji, zares poznali samo ljubitelji katedral. In prav mestna katedrala je prebivalce pred dobrima dvema tednoma spomnila na to, da se bliža včerajšnja obletnica začetka drame, zaradi katere je Salisbury spoznal ves svet. Katedralo že nekaj časa obnavljajo, postavili so delovne odre, prek njih pa je nekdo ponoči razvil veliko rusko zastavo. Prebivalci so bili ogorčeni. »To je zadnje, kar smo potrebovali po vsem, kar smo preživeli,« je tvitnil eden od njih.

Britanske oblasti namreč trdijo, da sta oficirja ruske vojaške obveščevalne službe GRU, polkovnika Aleksander Miškin in Anatolij Čepiga (na Otok sta dopotovala s potnima listoma, na katerih sta bili imeni Ruslan Boširev in Aleksander Petrov) 4. marca lani v Salisburyju s smrtonosnim živčnim strupom novičok napadla bivšega ruskega vohuna, pozneje pa dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo. In tako Miškin kot Čepiga sta pozneje, ker so ju varnostne kamere posnele v mestu, trdila, da sta si prišla samo ogledat katedralo.

Skripalova sta izginila

Pred letom dni so tako na klopi parka v središču Salisburyja opazili nezavestna moškega srednjih let in mlado žensko ter poklicali policijo, prepričani, da sta narkomana. Izkazalo se je, da gre za Skripala, ki je živel v Salisburyju, in hčer Julio, ki je prišla na obisk iz Moskve. Zastrupljena sta bila z novičokom, ki so ga zvarili v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta po dolgotrajnem zdravljenju preživela. Zdaj z novima identitetama živita neznano kje. Preživel je tudi policist, ki jima je prvi pomagal. Z novičokom pa se je nekaj mesecev pozneje zastrupil tudi par v bližnjem mestecu Amesbury. Moški je preživel, ženska pa umrla. On je bil tisti, ki je našel zavrženo stekleničko parfuma, ki je vseboval novičok, in jo dal njej. Dvanajst mesecev pozneje je prst krivde še vedno uperjen v Moskvo, ki vztrajno zanika kakršno koli vpletenost in trdi, da ji britanske oblasti niso ponudile odgovorov niti na najbolj enostavna vprašanja o preiskavi. Vsaj kar zadeva to vprašanje, odnosi niso razstrupljeni.

Premierkin probrexitski obisk?

Premierka Theresa May je ob prvi obletnici po vsem svetu odmevne zastrupitve obiskala Salisbury. Med sprehodom po središču mesta jo je spremljal lokalni poslanec John Glen. Mayeva se je med obiskom ustavila v eni trgovini in enem frizerskem salonu, se rokovala z nekaj mimoidočimi in neuspešno poskušala nasmejati dveletno punčko, ki je sedela na očetovih ramenih. V uradni izjavi je dejala, da se mesto po letu dni »dviga iz sence, ki jo je prinesel napad s kemičnim orožjem na ulicah naše države. Dejstvo, da sta se Salisbury in širša regija tako dobro odzvala na tako uničujoč in brezobziren incident, je dokaz odločnosti, potrpežljivosti in pozitivnosti skupnosti.«

Skripalova hiša že naprodaj

Hišo, v kateri je živel Skripal, so minuli petek razglasili za očiščeno novičoka in varno – in je že naprodaj. Tudi mesto so oblasti, ki ga je zadnjih 12 mesecev obiskalo 12 odstotkov manj turistov, nedavno razglasile za očiščeno in varno. A lokalna policija vseeno pravi, da ne izključuje možnosti, da bo našla še kakšen predmet, ki bi vseboval novičok. Britanska vlada je Salisburyju namenila 500.000 funtov za veliko oglaševalsko kampanjo, s katero naj bi spodbudila obisk turistov.