Brigadir David Southall je povedal, da so po 11 mesecih Skripalovo hišo in enajst drugih krajev v Salisburyju in bližnjem kraju Amesbury, za katere so sumili, da bi lahko bili okuženi, očistile vojaške ekipe. Vojaški strokovnjaki so lokalnim oblastem danes predale nadzor nad zadnjo lokacijo, Skripalovo hišo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri tem so hišo deloma porušili, med drugim so ji odstranili streho. Sedaj jo bodo vrnili v prvotno stanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brigadir Southall je poudaril, da je vojska opravila izredno kompleksno razkuževalno delo v Salisburyju in bližnjem Amesburyju, kjer je živel par, ki se je z novičokom zastrupil junija lani preko stekleničke parfuma.

Čiščenje je trajalo skupno 13.000 ur, izvajalo pa ga je okoli 190 ljudi. Odvzeli so skupno 5000 vzorcev v obeh mestih.

Lokalni predstavnik Alistair Cunningham je izpostavil, da se regija sedaj lahko veseli prihodnosti, potem ko je napad z novičokom zelo prizadel gospodarstvo v Salisburyju.

Skripal in njegova hčerka Julija sta bila zastrupljena 4. marca 2018, ko so ju našli nezavestna na klopi pred nakupovalnim središčem v Salisburyju. Oba sta preživela, a njuno zdravstveno stanje ostaja nejasno.

Junija lani se je z novičokom preko stekleničke parfuma zastrupil par v Amesburyju. 44-letna Dawn Sturgess je umrla, moški pa ima še vedno zdravstvene težave. Policist, ki je bil prav tako zastrupljen, je medtem že okreval.

Ob domovih Skripala in omenjenega para so razkužili tudi omenjeno klop, restavracijo Zizzi, kjer sta jedla Skripalova, ter dom omenjenega policista.

Londonska metropolitanska policija, ki je vodila protiteroristično preiskavo po napadu, je danes sporočila, da še vedno preiskujejo, kaj se je zgodilo v Salisburyju in Amesburyju, ter da želijo pripeljati odgovorne pred roko pravice. Zanima jih predvsem steklenička parfuma ter dogodki med napadom na Skripala ter najdbo stekleničke.

London za napad na Skripala krivi Moskvo, kar ta zanika. Za napad so obtožili dva pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU.