»Dnevi komedije so zagotovo najbolj prepoznaven kulturni dogodek v knežjem mestu in širši regiji in letos se bo na celjskem odru že osemindvajsetič zbrala slovenska gledališka komedijska smetana,« pravi Tina Kosi, upravnica Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje, ki napoveduje deset predstav, ki jih je izbrala letošnja programska selektorica Tatjana Doma.

»Upam, da bodo dvorane tudi letos polne in se bodo iz njih slišale salve smeha,« si želi Kosijeva. Kljub vsemu z nekoliko grenkim priokusom doda, da ministrstvo za kulturo tudi letos celjskim gledališčnikom za festival ni primaknilo niti evra, zato pa je bila na srečo bolj radodarna celjska občina. Festival namreč SLG stane 50.000 evrov, kar zadošča zgolj za predstave, žal pa zmanjka denarja za dogodke, ki bi jih lahko pripravili ob festivalu. Nekoliko grenak je priokus celjskega SLG letos tudi zato, ker so zaradi plagiatorske afere Borisa Kobala prvič v zgodovini festivala ostali brez lastne predstave. »A na srečo,« pravi Kosijeva, »se je to zgodilo v času, ko smo program še sestavljali, zato obiskovalci ne bodo prikrajšani.«

Komedijo že od njenega nastanka zanimajo medosebni odnosi, ljubezenski trikotniki, človeške pomanjkljivosti, napake in zagate. »Vse te teme, od ljubezni do človeške neumnosti ter kritike družbe, bodo dobro zastopane tudi na letošnjem festivalu,« pojasnjuje selektorica Tatjana Doma, ki je v tekmovalni program uvrstila osem komedij, na zaključku festivala pa bo publiko s Prosto po Prešernu zabaval Tadej Toš. Posebej ponosni so tudi na gostujoče Satirično gledališče Kerempuh iz Zagreba, ki v Celje prihaja z avtorskim projektom režiserja Boba Jelčiča z naslovom Govori glasneje!. »Gre za trpko satiro sodobne hrvaške družbe v odnosu na dogodke, ki so se odvijali v nekdanji Jugoslaviji, posledice pa so vidne še zdaj. Predstava je na Hrvaškem požela zelo pozitivne kritike,« razkriva Kosijeva.