Z uvodno slovesnostjo in komedijo Trio Gašperja Tiča v režiji Jake Ivanca in izvedbi Gledališča Koper se bodo nocoj v SLG Celje začeli 25. Dnevi komedije. Na jubilejnem festivalu si bo mogoče ob koncih tedna vse do 19. marca ogledati nekatere najboljše komedijske predstave slovenskih gledališč iz preteklega leta. V tekmovalnem programu, ki ga je oblikovala dramaturginja Tatjana Doma, bo na sporedu osem komedij, zadnji dan festivala pa bo zunaj konkurence na ogled še komedija Staro za novo Borisa Kobala in Tina Vodopivca. Na zaključni slovesnosti bodo podelili tudi nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja ter žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta, komu, pa bo odločila strokovna žirija, v kateri bodo gledališki kritik Slavko Pezdir, režiser Jaka Andrej Vojevec in direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj.

Otvoritveni predstavi bo jutri sledila komedija Divjak v izvedbi SiTi Teatra BTC, v soboto pa bodo prvi teden festivala zaključili z Molièrovim Tartuffom v produkciji SNG Nova Gorica. Prihodnji konec tedna se bodo zvrstili Čudežna terapija v izvedbi MGL, Demokracija! SNG Drama Ljubljana in Mlakarjev Pašjon v koprodukciji novogoriškega in koprskega gledališča, zadnja dva tekmovalna večera pa bosta ponudila Nostalgično komedijo v izvedbi gostiteljev ter predstavo Večno mladi Drame SNG Maribor.

»Trudimo se, da v Celje pripeljemo čim več smeha in dobre volje, obenem pa tudi odlične igralske kolege iz vse Slovenije. Prepričana sem, da je selektorici tudi letos uspelo izbrati raznolike in hkrati kakovostne komedije,« pove upravnica celjskega gledališča Tina Kosi. Kot dodaja Tatjana Doma, med prijavljenimi komedijami pogreša predvsem politično satiro. Gledalci bodo tudi letos ocenjevali vse predstave in izbirali komedijantko ali komedijanta večera. Seveda pa festivala, katerega idejni oče je zdaj že upokojeni dramski igralec Marjan Bačko, ne bi bilo, če ne bi Mestna občina Celje izdatno razprla denarnice in prireditvi, ki stane 50.000 evrov, namenila kar 20 tisočakov, obenem pa primaknila še 6000 evrov za nagrado žlahtno komedijsko pero. Ministrstvo za kulturo namreč za festival že nekaj let ne prispeva niti centa.