Na 26. festivalu Dnevi komedije, ki se je v soboto končal v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, je strokovna žirija za najboljšo predstavo tekmovalnega programa izbrala črno komedijo Peter Kušter v režiji Ivane Djilas in produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, ki je tako postala letošnja žlahtna komedija. Predstava po motivih kultne britanske zasedbe The Tiger Lillies po mnenju žirije vzpostavlja »gladko in tekoče sozvočje vseh uprizoritvenih elementov: kolektivne igre, lutkovne animacije, koreografije, zvočne podobe ter režije, ki vse skupaj poveže in nadgradi z umetelnim poznavanjem žanra«.

Naslov žlahtnega režiserja je prejel Igor Vuk Torbica za režijo komedije Branislava Nušića Žalujoča družina v koprodukciji SLG Celje in Prešernovega gledališča Kranj, predvsem za »domiselne intervencije, ki vseskozi polnijo uprizoritveni prostor na način, da ne banalizirajo besedila«. Žlahtna komedijantka leta je postala Nataša Matjašec Rošker za vlogo Florence Foster Jenkins v predstavi Petra Quilterja Glorious! Drame SNG Maribor v sodelovanju z Opero SNG Maribor, žlahtni komedijant pa Dario Varga za vlogo Valentinčiča v predstavi Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča.

Na festivalu, zgoščenem v tri konce tedna, je žirija, ki so jo sestavljali Nika Leskovšek, Jernej Kobal in Stane Rozman, v tekmovalnem programu presojala osem predstav, najljubšo uprizoritev pa je izbralo tudi občinstvo. Gledalci so kot najbolj všečno ocenili komedijo Pasji dnevnik - Cucki v režiji Matjaža Latina in produkciji Mestnega gledališča Ptuj. gb