Nazar Aharijeva, ki prihaja iz Teherana, je vrsto let obsežno poročala o različnih družbenih vprašanjih, kot so otroško delo, ravnanje s političnimi zaporniki, skrajna revščina in pravice žensk, je ob predstavitvi povedala predsednica Mire Tanja Tuma. Članke je objavljala pri vidnih spletnih časopisih, sodelovala je s študentskim odborom za zaščito političnih zapornikov in pisala članke za odbor novinarjev za človekove pravice, katerega ustanovna članica je. Veliko je pisala tudi za svoj blog Azadiezan (Ženske svoboščine), ki pa ni več dostopen.

Za svoje delo je Nazar Aharijeva dobila vrsto nagrad in imenovanj. Med drugim je leta 2012 prejela nagrado Ameriškega islamskega kongresa za »zagovornike za zapahi«, ki jo podeljujejo zaprtim aktivistom z močnimi vodstvenimi sposobnostmi, ki so bili krivično zaprti. Ker je med predsedniškimi volitvami leta 2009 s skupino aktivistk, ki se je ukvarjala z zahtevami žensk, organizirala kampanjo in zahtevala od kandidatov, da so pozorni do zahtev žensk, so jo skupaj z drugimi aretirali in obsodili na šest let zapora.

Zaradi obtožbe, da je »sovražnik Boga«, bi jo lahko usmrtili z obešanjem. Zahvaljujoč pritisku mednarodne skupnosti, predvsem Mednarodnega združenja pisateljev (PEN) pa so jo po dveh letih izpustili iz zapora.

Nazar Aharijeva: Čutila sem, da potrebujem svež zrak

V Ljubljano je 34-letna novinarka prišla pred štirimi meseci, ko se je v letu 2017 odločila za delo na projektu ICORN - mesta zatočišča preganjanih pisateljev, med katerimi je tudi Ljubljana. »Čutila sem, da potrebujem svež zrak. Pravzaprav sem bila tudi malce razočarana in utrujena. Po vseh teh letih sem si morala dovoliti, da se naučim več, da izvem več, tako da lahko, ko se vrnem, naredim nekaj boljšega,« je dejala in dodala, da je zapuščala Iran v zelo težkem gospodarskem položaju.

V Iranu so življenjske razmere zaradi sankcij ZDA po njenih navedbah vedno slabše. Vsak dan se draži hrana, ljudje živijo v strahu in so zaskrbljeni zaradi svoje prihodnosti, je izpostavila in opozorila, da v Iranu ni človekovih pravic, kaj šele demokracije. Zapor je zanjo grenka in težka izkušnja, a kot pravi, ji pomaga, da gre naprej. Prav tako je prepričana, da sankcije nič ne koristijo, samo »škodujejo ljudem in povzročajo vojno«.

»Veseli me, da imam priložnost biti v Ljubljani. Ne verjamem, da bi mi katerokoli drugo mesto lahko zagotovilo takšen mir v tem času. Velika izkušnja je, ogledati si državo po prehodu iz totalitarne oblasti. Res sem vesela in hvaležna, da ste me sprejeli tukaj, v vašem mestu kot gostjo,« je še dodala Nazar Aharijeva.