Svobodna novinarka Ans Boersma, ki je živela v Istanbulu in pisala za največji nizozemski finančni časnik Het Financieele Dagblad, je danes sporočila, da so jo v sredo prijeli, danes pa izgnali iz države in da je že na letalu na poti na Nizozemsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju omenjenega časnika so jo prijeli, ko je bila v sredo v imigracijskem uradu v Istanbulu, da bi podaljšala svoje dovoljenje za bivanje. Nedavno ji je sicer urad predsednika države v Ankari izdal novinarsko izkaznico za letošnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fahrettin Altun, direktor komunikacij v uradu turškega predsednika, je potrdil njen izgon in izpostavil, da ni povezan z njenim novinarskim delom v Turčiji. Dejal je, da so nedavno od danske policije prejeli obveščevalne podatke, da ima povezave s teroristično organizacijo Jabhat al Nusra, ki je bila nekdaj v Siriji povezana z Al Kaido. Danska policija je zahtevala tudi podatke o njenem gibanju v in izven Turčije. Pristavil je še, da je vrsta skupin, tudi Islamska država in Kurdska delavska stranka, v zadnjih letih izvedla več napadov v Turčiji in da v sodelovanju z drugimi državami, tudi Nizozemsko, skušajo preprečiti te grožnje.

Združenje nizozemskih novinarjev tudi za zamrznitev diplomatskih odnosov

Združenje nizozemskih novinarjev je od nizozemske vlade zahtevalo ukrepanje, če je treba tudi zamrznitev diplomatskih odnosov s Turčijo. Izpostavili so, da gre za »žalostno novo dno« turških oblasti, ki kaže na sovražnost do novinarjev v Turčiji. Jan Bonjer, odgovorni urednik časnika Het Financieele Dagblad, je izgon označil za »očitno kršitev svobode medijev«.

Novinarji brez meja so izpostavili, da je pred devetimi dnevi novinarka dobila novo novinarsko izkaznico in ob tem vprašali, kako je lahko samo v devetih dneh postala grožnja nacionalni varnosti.

Državi sta odnose normalizirali septembra lani, potem ko so se leta 2017 poslabšali, ker Nizozemska turškim politikom ni dovolila kampanj pred spornim turškim referendumom. Po neuspešnem poskusu državnega udara leta 2016 so turške oblasti aretirale več deset tisoč ljudi, med njimi tudi novinarje. Po indeksu Novinarjev brez meja je na 157 mestu med 180 državami glede svobode medijev.