Redko se celo v sprintu na sto metrov, najkrajši atletski olimpijski razdalji, zgodi, da na velikem tekmovanju prvo in zadnjo finalistko loči zgolj 26 stotink. Prav to se je danes zgodilo na prvi končni odločitvi svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Na repu osmerice izenačenega superveleslaloma je bila najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki je za zmagovalko zaostala za 26 stotink sekunde. Štajerka je po zmagi v Val Gardeni v Areju odpeljala drugi najboljši superveleslalom v tej sezoni. Kljub slabšim vremenskim razmeram in napaki je svetovna prvakinja postala ta čas najboljša smučarka na svetu Mikaela Shiffrin.

Američanka je 70 ur po dvojni zmagi za Zlato lisico šele v Mariboru dokončno potrdila, da bo v Areju nastopila tudi na superveleslalomu. Četudi Mikaela Shiffrin s serijskimi zmagami postavlja mejnike svetovnega smučanja, v tej sezoni navdušuje predvsem v superveleslalomu, kjer je pred Arejem dobila vse tri tekme svetovnega pokala, na katerih je tekmovala. Najboljša je bila tudi na najpomembnejši tekmi sezone ter četrtič postala svetovna prvakinja. Po zlatih kolajnah v Schladmingu, Beaver Creeku in St. Moritzu (vselej na slalomu) je pri 23 letih na četrtem prvenstvu zapored postala svetovna prvakinja.

Ilka Štuhec ni bila razočarana

Mikaela Shiffrin se je podala na progo s startno številko 15, v spodnjem delu pa je imela slabšo vidljivost kot smučarke pred njo, med katerimi je bila tudi Ilka Štuhec. Svetovna prvakinja v spodnjem delu po dolgem skoku ni paničarila, komaj ujela vratca in se kljub izgubi hitrosti veselila novega velikega uspeha. »Neverjetno, res ne vem, kako mi je to uspelo. Očitno sem res v zelo dobri formi,« je ostala skromna Mikaela Shiffrin. »O tem, v katerih disciplinah bom tekmovala do konca prvenstva, se bomo s trenerji odločili kmalu. Moramo ostati maksimalno osredotočeni, saj se je prvenstvo šele začelo.«

Svetovna podprvakinja je postala Italijanka Soffia Goggia, bronasto kolajno pa je osvojila Corinne Suter. Švicarka do danes še nikoli ni stala na zmagovalnem odru, zato je poskrbela za največje presenečenje na tekmi, na kateri je bila najboljša Avstrijka – predlanska svetovna superveleslalomska prvakinja Nicole Schmidhofer – enajsta. Le sedem stotink je za Mikaelo Shiffrin zaostala Viktoria Rebensburg, kar na skrajšanem superveleslalomu ni zadostovalo za kolajno. »Dve stotinki do zmage je res malo, a moram biti zadovoljna z izkupičkom. Še pred dvema mesecema sem čutila močne bolečine v gležnju. Spraševala sem se, ali bom morala izpustiti celotno sezono. Zdaj pa na svetovnem prvenstvu stojim na zmagovalnem odru,« je sijala od navdušenja Soffia Goggia, lanska olimpijska smukaška prvakinja. »Imam lepo popotnico pred smukom. Proga mi ustreza, očitno pa se tudi dobro znajdem na agresivnem snegu,« zaključuje Italijanka.

Ilka Štuhec je po nastopu z dvignjeno glavo stopila pred poročevalce. »Razočarana? Zakaj pa? Tu in tam bi lahko smučala bolje, a si nimam česa očitati. Konfiguracija terena v Areju je takšna, da ne dopušča napak. Potem ko so zaradi vetra prestavili start nižje, si je še težje priboriti kakšno stotinko prednosti. Razmere so bile sicer zahtevne, saj je zelo mraz,« je svoj nastop ocenila Štajerka ter dodala, da bo še naprej na treningih iskala optimalno linijo, s katero bo skušala na nedeljskem smuku doseči novo vrhunsko uvrstitev.

Težave organizatorjev

Zaradi slabega vremena v nekaterih evropskih mestih in Stockholmu so številne reprezentance na prizorišče svetovnega prvenstva dopotovale pozneje, kot so načrtovale. Letala so imela večurno in celo večdnevno zamudo, tako da so nekatere reprezentance pripotovale na prizorišče z vlakom iz Stockholma. Šeststokilometrska pot je sicer atraktivna, a je vzela predvsem tekmovalcev veliko energije. Poleg tega je nekaj smučarjev ostalo brez opreme, v slovenski reprezentanci tudi Maruša Ferk.

Organizatorji so zato današnji prvi trening moškega smuka odpovedali. Današnja prva končna moška preizkušnja bo torej potekala brez enega samega smukaškega treninga, kar je v alpskem smučarskem svetu redkost. V ospredju gre zato pričakovati izkušene tekmovalce. Kako je v tej sezoni izenačena konkurenca v superveleslalomu, kaže vrstni red v svetovnem pokalu. Med prvim in osmim tekmovalcem je zgolj 51 točk razlike, med vodilnimi petimi le 17 točk. Na prvih dveh mestih sta Avstrijca Vincent Kriechmayr (236 točk) in Matthias Mayer (233), tretji je Italijan Dominik Paris (230), sledita pa Norvežana Aleksander Aamodt Kilde (227) in Aksel Lund Svindal (219).

Slovenci? V tej sezoni so na štirih preizkušnjah igrali stranske vloge. Najuspešnejši je bil Boštjan Kline, ki se je trikrat uvrstil med dobitnike točk. Najboljšo uvrstitev je s 17. mestom dosegel Martin Čater v Val Gardeni, kjer so Slovenci dosegli največji ekipni uspeh. Čater, Klemen Kosi, Kline in Miha Hrobat so se uvrstili od 17. do 20. mesta. Najslabše je slovenska reprezentanca tekmovala v Beaver Creeku, kjer ni osvojila niti točke.