Dominik Paris je na uvodni moški preizkušnji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju upravičil vlogo favorita ter s superveleslalomsko zmago dosegel svoj največji uspeh na velikih tekmovanjih. Italijan je bil podobno kot Mikaela Shiffrin pred njim najboljši kljub napaki v spodnjem delu proge. Južni Tirolec je osvojil drugo kolajno na svetovnih prvenstvih, potem ko je bil pred šestimi leti v Schladmingu smukaški podprvak.

Ko je Dominik Paris s startno številko tri pridrvel v cilj, se je zavedal, da je na skoraj 2200 metrov dolgi progi pustil nekaj desetink. »Nisem pričakoval, da bom postal svetovni prvak,« je priznal. »V nadaljevanju se je izkazalo, da so imeli vsi najboljši na progi težave, saj je bila vidljivost slaba. Imel sem nekaj sreče s stotinkami, ki jih vselej potrebujemo, če želimo doseči vrhunske rezultate. Že prvi dan sem izpolnil veliki cilj, kar pa ne pomeni, da tudi na smuku ne bom napadal najvišje uvrstitve.« Paris dokazuje, da je tekmovalec za največje preizkušnje. To je s tretjo smukaško zmago potrdil letos v Kitzbühlu, kjer je skupaj s superveleslalomskim uspehom dosegel že štiri zmage svetovnega pokala.

Martin Čater najbolje v sezoni

Izmed slovenske četverice je do cilja pridrvel le Martin Čater. Celjan je za Parisom zaostal za 59 stotink, kar je v tekmi z majhnimi razlikami zadostovalo za 13. mesto. Čater je v srednjem delu storil večjo napako, v spodnjem pa je bil precej hitrejši od svetovnega prvaka ter izpeljal najboljši superveleslalom sezone. Čater je imel s startno številko 28 boljše razmere kot prvih 20 alpskih smučarjev, ki so tekmovali v slabši vidljivosti, zato so imeli na atraktivni progi precej več težav. S 13. mestom si je Čater priboril dobre točke za svetovno lestvico, s katerimi bo v svetovnem pokalu obdržal številko med najboljšo trideseterico.

Boštjan Kline in Klemen Kosi sta odstopila že pred prvim vmesnim časom. »Ne morem biti zadovoljen z odstopom. Lahko pa rečem, da sem v slabih 30 sekundah pokazal največ v tej sezoni. Začutil sem nekaj zavojev, s katerimi bom skušal v nadaljevanju sezone doseči boljše rezultate. Napaka je bila posledica preveč direktne linije,« je svoj kratki nastop ocenil Boštjan Kline.

Za presenečenje poskrbel Clarey

Prvo avstrijsko kolajno je v Areju osvojil Vincent Kriechmayr, ki je prav tako sodil v krog favoritov. Lani je namreč na finalu svetovnega pokala v Areju dosegel smukaško in superveleslalomsko zmago, na Švedsko pa je pripotoval kot vodilni superveleslalomist sezone. Poleg tega je v tej sezoni dobil dva smuka, in sicer klasiki v Beaver Creeku in Wengnu. Za presenečenje tekme je poskrbel Francoz Johan Clarey, ki je pri dobrih 38 letih postal najstarejši smučar z osvojeno kolajno na svetovnih prvenstvih.

Razočarali so Norvežani. Adrian Smiseth Sejersted je sicer Čatra prehitel za devet stotink in dosegel osmo mesto. Aksel Lund Svindal je bil 16., Kjetil Jansrud 22., Aleksander Aamond Kilde pa 24. »Nisem se znašel v teh razmerah. Na ogledu je bila proga obsijana s soncem, tekmovali pa smo v slabi vidljivosti. V takšnih razmerah si ne upam tvegati kot nekoč,« je priznal Aksel Lund Svindal, ki ga v soboto čaka zadnja tekma v karieri. Norvežan je prvo od osmih kolajn na svetovnih prvenstvih osvojil že pred 14 leti v Bormiu.

V petek na startu Ilka Štuhec in Maruša Ferk

Naslednja končna odločitev na 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju bo jutri, in sicer v ženski alpski kombinaciji. Disciplini, v kateri Ilka Štuhec plačuje največji davek po vrnitvi po poškodbi. V svoji najuspešnejši sezoni se je namreč na treh tekmah svetovnega pokala trikrat uvrstila na zmagovalni oder. V Val d'Iseru je celo zmagala, v Crans Montani pa je bila druga in tretja. Predlani je Mariborčanka navduševala tudi v slalomu, ki se mu v tej sezoni ni posvečala toliko kot v preteklosti. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je Štajerka odstopila, pred štirimi leti v Beaver Creeku pa je s sedmim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev v alpski kombinaciji na velikih tekmovanjih.

Druga slovenska alpska smučarka na alpski kombinaciji bo Maruša Ferk. Da bi se tekmovalka z Blejske Dobrave čim bolje pripravila na to preizkušnjo, je v zadnjem mesecu tekmovala na dveh smukih evropskega pokala v dolini Fassa, kjer je zasedla 17. in šesto mesto. Glede na uvrstitve v tej sezoni bo preizkušnja v alpski kombinaciji vrhunec za Marušo Ferk, ki se na zadnji tekmi svetovnega pokala v Mariboru na slalomu ni uvrstila niti na drugo progo.