Podpolkovnik Abhinandan Varthaman je mejo prečkal peš v spremstvu pakistanskih vojakov in indijskih diplomatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pakistanski premier Imran Kan je v četrtek napovedal, da bodo indijskega pilota, ki so ga zajeli v sredo po sestrelitvi njegovega letala, izpustili v znak miru. V Indiji so danes zaradi tega odpovedali dnevno ceremonialno vojaško vajo ter se pripravili na predajo pilota.

Indijski premier Narendra Modi je danes po pisanju britanskega BBC dejal, da so dogodki preteklih dni še bolj povezali nacijo. »Kako je naš narod podpiral naše oborožene sile, je neverjetno in za to se klanjam vsakemu Indijcu,« je dejal.

Napetosti med jedrskima silama so se stopnjevale, odkar je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed na pakistanskem ozemlju. To je bil odgovor na samomorilski napad te skupine na konvoj indijske vojske v Kašmirju sredi februarja, v katerem je bilo ubitih 40 indijskih vojakov.

Incidenti ob t. i. nadzorni črti, ki razmejuje indijski in pakistanski del Kašmirja, so se nadaljevali v sredo, ko so iz New Delhija sporočili, da pogrešajo vojaško letalo in pilota ter da so sestrelili pakistansko vojaško letalo. Pakistan pa je zatrdil, da je sestrelil dve indijski letali in da imajo v ujetništvu enega pilota, ob tem so zanikali, da so v spopadu izgubili eno letalo.