Odgovornost za četrtkov napad pred prestižnim hotelom, ki je terjal najmanj 25 smrtnih žrtev, je prevzela skrajna islamistična somalijska milica al Šabab.

Spopadi med skrajneži in varnostnimi silami pa se nadaljujejo še danes. Ponoči je bilo med drugim slišati številne eksplozije in streljanje. Policija domneva, da skušajo islamisti napasti še več prestižnih hotelov v mestu.

Varnostne sile so sicer iz sosednjih hiš okoli hotela rešile civiliste, med njimi otroke in starejše. Ob tem opozarjajo, da bi lahko število žrtev še naraslo, saj se bojijo, da je pod ruševinami še več trupel.

V bolnišnice so medtem prepeljali že več kot 50 ljudi, med njimi jih je več v kritičnem stanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močna eksplozija v četrtek pred hotelom je povzročila razdejanje v bližini prometne ceste, poškodovane so številne zgradbe, na območju je bilo v času eksplozije slišati tudi sporadično streljanje. Eksplozija je bila tako močna, da so jo čutili najmanj osem kilometrov stran.

Skrajna islamistična somalijska milica al Šabab želi v državi vzpostaviti fundamentalistično islamsko državo in izvaja napade na tiste, ki podpirajo vlado, pa tudi na tujce, hotele in restavracije.

Leta 2017 je bilo v eksploziji tovornjaka, polnega z eksplozivom, v Mogadišu ubitih več kot 500 ljudi. To je bil doslej najbolj smrtonosen napad al Šababa v prestolnici.