»Ritem se mi je zdel počasen, pa sem malo pospešil, malo sem se pošalil, da vidim, kaj se bo zgodilo. Prednost je hitro narasla na deset sekund. Tega nisem pričakoval,« je Johannes Hoesflot Klaebo opisal ključni trenutek štafetne tekme svetovnega prvenstva v Seefeldu, s katero so Norvežani znova postali svetovni prvaki v najprestižnejši ekipni tekmi prvenstva. Z Emilom Iversenom, Martinom Sundbyjem, Sjurom Rothom in Klaebom slavi narod, na prizorišču pa jih je spremljal celo kralj Harald.

Zdi se, da je imel 22-letni norveški zvezdnik lahko delo in od pričakovanega velikega dvoboja z Rusijo ni bilo skoraj nič. Sergej Ustjugov je nepričakovano hitro omagal dobre tri kilometre po zadnji predaji, potem ko sta se štafeti skoraj 37 kilometrov bojevali z ramo ob rami. Zdelo se je, kot bi Ustjugov »parkiral« v smučini. »Imel sem slab dan, s tem tudi štafeta. Žal,« je pojasnil Rus. Ni bila tekaška vojna med Norveško in Rusijo, Franciji je bron pritekel temnopolti sprinter Richard Jouve, ampak tudi osebna med Klaebom in Ustjugovom zaradi incidenta v cilju polfinala sprinta. Vročekrvni Rus ni prenesel, da ga je mladi Norvežan taktično stisnil ob rob, in ga je v cilju pobožal po licih. Mladenič je ostal hladen. Rus je ne bo odnesel brez kazni. Do konca prvenstva tekaških preizkušenj, ki obsegajo dve tretjini tekmovalnega programa nordijskih disciplin, sta še kraljevski maratonski tekmi na 30/50 km s skupinskim startom. Celo brez slovenskega nastopa! Kolajna Anamarije Lampič in Katje Višnar, ki bosta v prihodnjih dneh seveda osrednji osebnosti sprejemov, je pobrala vse emocije, želje, motivacijo in energijo. Da na maratonu šteje tudi udeležba, izginja iz slovenskih tekaških glav. Le kolajna šteje!

»Operacija štafeta« uspešna, sledijo kazni

Ob robu svetovnega prvenstva je zagotovo največ pozornosti vzbudilo razkritje mednarodne dopinške mreže. Najbolj bizarno situacijo nedovoljene dopinške pomoči je avstrijska policija celo posnela in zdaj ima polminutni posnetek že milijonske oglede na spletu. Eden od peterice zasačenih smučarskih tekačev Avstrijec Max Hauke si je dajal kri v žilo ravno v trenutku, ko je v hotelsko sobo vpadla policija. Vseh pet – poleg Hauka še rojak Dominik Baldauf, Estonca Andreas Veerpalu in Karel Tammjarvi ter Kazahstanec Aleksej Poltoranin kot največji mednarodni zvezdnik omenjenih – so aretirali in uporabo krvnega dopinga so že priznali. Sledile bodo kazni, zaradi goljufije jim grozi tudi do tri leta zapora.

»Operacija štafeta« avstrijske in nemške policije je odkrila vrh dopinške mreže z nemškim zdravnikom Markom Schmidtom iz Erfurta na čelu. Omenjeni zdravnik je znan že iz kolesarske afere izpred desetih let, ko sta ga močno obremenila kolesarja Bernhard Kohl in Stefan Schumacher, a je vse zanikal. Zdravnik naj bi imel tokrat na seznamu »pacientov« več kot 50 profesionalnih športnikov od plavalcev, atletov, kolesarjev do nogometašev in rokometašev. Kdo je še vpleten, ni znano. »Želel sem biti hitrejši in močnejši. Zato sem poskusil krvni doping,« je razlog za uporabo transfuzije lastne krvi pojasnil Estonec Karel Tammjarvi. Pred tremi tedni je četverica omenjenih tekla na tekmi pokala OPA v Sloveniji. Sklepati je, tudi zaradi nenavadnega obnašanja v Planici, ki so ga zaznali naši viri, da so testirali učinek krvnega dopinga na prizorišču SP 2023. Tammjarvi je na 15 km klasično osvojil drugo mesto za Poltoraninom. Slednji je na 30 km v Seefeldu pritekel na 11. mesto, v času tekme na 15 km klasično pa je že sedel v zaporu. Hauke je zmagal na drugi tekmi v Planici, v Seefeldu sta bila z Baldaufom v sprintu štafet šesta. Tri mesta pred Miho Šimencem in Janezom Lampičem, ki bosta kmalu, ko bosta svoje delo opravila še FIS in WADA, osma!

Primer omenjene peterice tekačev in petdeseterice Schmidtovih »pacientov« je še en dokaz, da se kljub ostrim dopinškim kontrolam še vedno najdejo športniki, ki poskušajo goljufati. Primer je dokaz, da boj proti dopingu nikoli ne bo končan. Avstrijci so že pred tem imeli nekaj večjih afer.