»Zahtevna tekma v taki 'vročini'! Različne vrste snega na sončnih in senčnih delih v spomladanski odjugi za klasiko naredijo razmere še posebno zahtevne. Začel sem previdno, ker sem vedel, da v takih pogojih ne smem čez sebe. Mislim, da sem debi na svetovnem prvenstvu odtekel korektno. Vesel sem svojega prvega nastopa. Žal je temno luč na prvenstvo vrgel dopinški škandal,« je tek in vzdušje na Tirolskem opisoval Benjamin Črv, edini slovenski predstavnik na starodobni razdalji na 15 kilometrov klasično v Seefeldu.

Tekač iz Martuljka je v sploh edinem slovenskem nastopu tekačev na daljših razdaljah pritekel do 58. mesta. Slovenski tekači na razdalji pač (še) ne zmorejo priti bližje svetovnemu vrhu, to pa bo poseben izziv za Planico čez štiri leta. Prehitel je kar nekaj tekačev, ki so bili pred njim na mednarodni tekmi druge ravni tekem pokala FIS OPA v Planici pred tremi tedni. Prav z zmagovalci s te tekme v Sloveniji (Avstrijec Hauke, Kazahtanec Poltoranin) je povezan tudi v nov dopinški škandal. Četverica tekačev – Avstrijec, Kazahstanec in Estonca – je bila na startni listi, a jih je prehitela policijska preiskava. Vpleteni naj bi bili tudi nemški zdravnik in pomočnik ter dva sodelavca iz Avstrije. Glede na prve vesti naj bi grešili s krvnim dopingom.

Črv je pred 10.100 navijači zaostal 4:34 za Martinom Johnsrudom Sundbyjem, ki je pri štiriintridesetih letih prvič prišel do naslova prvaka z boljšim koncem od Rusa Besmertniha in bivšega prvaka Finca Niskanena. »Dolgo sem čakal, da sem prišel na vrsto. Uspel sem s fantastično servisno ekipo in ljudmi, ki so verjeli vame,« je dejal Martin Johnsrud Sundby.

Prvenstvo se bo nadaljevalo z jutrišnjo klasično žensko štafetno tekmo 4 x 5 kilometrov (13:00). Strokovni štab se je odločil za pričakovano zasedbo: Katja Višnar in Anamarija Lampič bosta tekli v klasiki, Alenka Čebašek in Eva Urevc pa drsalni del. Za slovenski tabor bo to tretji vrhunec prvenstva. Štafeta velja za najprestižnejšo ekipno disciplino, še posebno cenjeno v vseh državah velesil. Je odraz moči reprezentance in države. Slovenska četverica je sposobna izboljšati tudi sedmo mesto četverice (Majdič, Eržen, Fabjan, Jezeršek) iz Osla 2011. Štafete Norveške, Švedske in Finske so zadnja prvenstva razred zase, skoraj nepremagljive pa se zdijo tudi Rusija, Nemčija in ZDA. Slovenski četverici opoldanski termin v počasnejši smučini ni najbolj naklonjen. Veliko bo odvisno že od uvodne predaje Katje Višnar, saj je petkilometrska razdalja zanjo že maraton.