Že vso sezono je mogoče čutiti, da bo letošnji 58. pokal Vitranc s tekmama svetovnega pokala v alpskem smučanju za moške, ki bosta prihodnji konec tedna, poseben. Najprej je za mrzlico z decembrsko zmago svetovnega pokala v Saalbach-Hinterglemmu poskrbel Žan Kranjec. Temperaturo je s srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu in prvimi stopničkami v svetovnem pokalu februarja dvignil na vrelišče Štefan Hadalin. Žal rekordne temperature dviga tudi vreme, tako da imajo organizatorji z izvedbo tekmovanj precej več dela, kot bi ga imeli v primeru za ta letni čas povprečnih temperatur.

Na današnji predstavitvi svetovnega pokala je predsednik kranjskogorskega kluba in organizacijskega komiteja 58. pokala Vitranc Grega Benedik spomnil, da je gorenjski turistični kraj v tej sezoni gostil že številna odmevna tekmovanja. Od mini pokala Vitranc, na katerem je tekmovalo 900 otrok, do svetovnega prvenstva invalidov. »Šlo je za zelo odmevno in zahtevno tekmovanje,« je priznal Grega Benedik. »Naš klubski cilj je, da našega smučarja vzgojimo tako uspešno, da bo nekoč nastopil na tekmi pokala Vitranc. Temu cilju uspešno sledimo. Zelo smo zadovoljni tudi s sodelovanjem s Smučarsko zvezo Slovenije in RTC Žičnicami Kranjska Gora. Prizadevamo si, da bi s sodelovanjem smučarske zveze in države prišli do vadbenega centra, saj je alpsko smučanje eden najbolj zapostavljenih športnih panog v državi,« trdi Benedik.

Generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven je opozoril, da bo Kranjska Gora v prvih dveh dneh po tekmah svetovnega pokala gostila tudi finale evropskega pokala v tehničnih disciplinah za moške. Enajstega in dvanajstega marca bodo torej v Podkorenu tekmovali vsi najboljši alpski smučarji, ki bodo tekmi izkoristili kot generalko za nastop na finalu svetovnega pokala v Andori. »Čeprav bosta tekmi tako kvalitetni kot svetovni pokal, ni nobenega zanimanja sponzorjev. Ne moremo pridobiti niti 500 evrov. Zato bodo letošnji stroški pokala Vitranc nekoliko višji, saj smo vračunali tudi finale evropskega pokala« pravi Srečko Medven. Proračun pokala Vitranc bo znašal dobrih 1,6 milijona evrov, stroški pa naj bi bili okrog 40.000 evrov nižji.

Vodja tekmovanja Aleš Vidic pravi, da vremenoslovci v prihodnjih dneh napovedujejo vse oblike vremena. Od dežja in snega do zelo visokih temperatur in ponoči organizatorjem prijaznejših okrog ničle. Proga je za zdaj v odličnem stanju, saj je celotna prekrita s 60 do 70 centimetri trdega snega, na večini mest ledenega. Odličnost razmer na progi je potrdil tudi Janez Slivnik, eden glavnih trenerjev v avstrijski reprezentanci, s katero je v teh dneh vadil v Kranjski Gori. Kljub temu si vsi želijo nekaj vremenske sreče, ki bi omogočila boljšo izvedbo tekmovanja. Od jutri naprej bodo na žalost kranjskogorskih organizatorjev oškodovani rekreativni smučarji, saj bo tekmovalni poligon zaprt.

Poseben čar bosta dali pokalu Vitranc še dve prireditvi, ki imata vsaka svoj organizacijski odbor. Prva bo Grubin memorial v spomin na pokojnega nekdanjega slovenskega smučarja Draga Grubelnika, ki ga vsako leto organizira Rene Mlekuž. Na Grubinem memorialu bodo številni najboljši nekdanji slovenski alpski smučarji ter Ivica Kostelić, Thomas Sykora, Christian Mayer in drugi. Za zabavo bodo skrbeli glasbene skupine in posamezniki, kot so King Foo, Grega Skočir, Matjaž Jelen, Samuel Lucas in Rok Ferengja. V soboto bo pred dvorano Vitranc tradicionalna zabava Q Max, na kateri bo podelitev veleslalomskih priznanj, žreb slalomskih startnih številk, v nadaljevanju pa koncert skupine Siddharta, pozneje v dvorani pa še skupine Soulfingers.