Brez poškodovane Ilke Štuhec se ta teden v nadaljevanju svetovnega pokala v alpskem smučanju obeta slovenska beda. Medtem ko je Mariborčanka v tej sezoni navduševala z uspehi, je hkrati krpala praznino slovenskega alpskega smučanja v hitrih disciplinah. Trenutno je v slovenski reprezentanci le Maruša Ferk, ki se zaradi alpske kombinacije občasno spusti po progi hitrih disciplin. Drugih alpskih smučark Slovenija nima, čeprav je na zadnjih treh svetovnih prvenstvih po zaslugi Tine Maze in Ilke Štuhec postala prvakinja. Tako denimo na olimpijski progi v Rosa Hutorju Slovenija sploh ne bo imela svoje predstavnice. V Rusiji je zaradi pomanjkanja snega včerajšnji trening odpadel.

Nazadovanje znanja v hitrih disciplinah je vidno tudi pri drugih tekmovalkah. Ana Bucik je denimo nekdaj veljala za slovenski up v alpski kombinaciji in se v minuli sezoni v Lenzerheideju v tej disciplini povzpela celo na zmagovalni oder. V tej sezoni je izgubila samozavest pri hitrih zavojih, tako da denimo v alpski kombinaciji sploh ni tekmovala na tekmah svetovnega pokala in svetovnem prvenstvu. Še en razlog, zaradi katerega se bodo morali v slovenskem taboru po koncu sezone pogledati v ogledalo.

Po poškodbi Ilke Štuhec na zadnji tekmi v Crans Montani se je v boju za mali smukaški kristalni globus na vrh izstrelila Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki ima pred rojakinjo Ramono Siebenhofer 90 točk prednosti. Na tretjem mestu je še vedno Ilka Štuhec.

Vreme nagaja v Kvitfjellu

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval v Kvitfjellu, kjer so imeli organizatorji včeraj veliko težav z vetrom. Zaradi močnega vetra so prestavljali start treninga, nekaj minut po 13. uri pa so ga odpovedali. Zato bo odpadel tudi današnji smuk, ki bi bil na sporedu namesto odpadlega v Garmisch-Partenkirchnu.

Od slovenske reprezentance po poškodbi Martina Čatra ne gre pričakovati čudežev. Klemen Kosi po padcu v Bormiu zaostaja za pričakovanji, Boštjan Kline na smukih še vedno nosi startno številko nad 50, Miha Hrobat pa občasno opozori nase na superveleslalomskih tekmah, medtem ko na smukih še vedno neuspešno napada prvo točko svetovnega pokala. Od Slovencev bo tekmoval še 27-letni Tilen Debelak, ki občasno zapolnjuje slovensko kvoto, a v hitrih disciplinah dosega neatraktivne rezultate.

V skupnem smukaškem seštevku ima Švicar Beat Feuz zajetnih 100 točk prednosti pred Italijanom Dominikom Parisom ter kar 160 pred Christofom Innerhoferjem. Bolj izenačeno je v superveleslalomskem seštevku, kjer vodilno četverico loči le enajst točk.

Slovenija na 7. mestu

V Trentinu se je končalo svetovno mladinsko prvenstvo, na katerem je Slovenijo vpisala na zemljevid dobitnikov kolajn Meta Hrovat. Kranjskogorčanka je v Italiji ubranila naslov svetovne slalomske prvakinje. Tudi na veleslalomu je bila prva favoritinja, dosegla najhitrejši čas prve proge, na drugi pa storila napako in odstopila. Slalomski uspeh je za Meto Hrovat zelo pomemben, da si je povrnila samozavest po slabšem nastopu na članskem prvenstvu v Areju.

Slovenija si je po uspešnosti delila sedmo mesto z Novo Zelandijo. Presenetljivo je namreč po odstopu Mete Hrovat svetovna prvakinja v veleslalomu postala Alice Robinson. Novozelandka doslej še ni osvojila nobene točke svetovnega pokala, uspešnejša pa je na tekmovanjih nižjega ranga. Pred prihodom na mladinsko svetovno prvenstvo je na veleslalomskih tekmah evropskega pokala v Berctesgadnu zmagala in bila druga, z drugim mestom pa se je izkazala tudi na superveleslalomski tekmi FIS na Krvavcu. V dolini Fassa se je izkazalo nekaj uveljavljenih smučarjem med člani, med katerimi gre izpostaviti Italijana Alexa Vinatzerja, svetovnega mladinskega slalomskega prvaka. Daleč najuspešnejša država je bila Švica s sedmimi kolajnami, Norvežani so jih osvojili šest, Avstrijci pa štiri, a nobene zlate.