Britanska premierka Theresa May je v britanski javnosti pred kratkim zanetila resno debato, ko je med kabinetno razpravo o živilskih odpadkih dejala, da ne zavrže marmelade, ko se na njej nabere plesen, ampak plesen samo postrga s površine in marmelado jé naprej. Nekateri so njeno izjavo pozdravili kot primer ozaveščene potrošnice, drugi so se zgrozili od gnusa, strokovnjaki za človeku neoporečno hrano pa so svetovali, naj ljudje ne jedo hrane, ki je očitno gnila ali pa vsebuje plesen, ker lahko škoduje zdravju. Svoj nasvet so naslovili predvsem na ranljivejše skupine, med katerimi so otroci, starejši, nosečnice in ljudje s slabim imunskim sistemom, kljub temu pa vseeno obstajajo živila, ki jih plesen ne uniči popolnoma oziroma vam ne bo škodovalo, če plesen odstranite in živilo jeste dalje.

Sadje, zelenjava in siri

Po mnenju ameriškega sektorja za agrikulturo je za živila, kot so suhomesnati izdelki, popolnoma normalno, da pri shranjevanju na sobni temperaturi na površini dobijo plesen, tako da je varno pojesti meso, če plesen postrgamo s površine. Enako neškodljivo je, če po odstranitvi plesni s površine pojemo trde sire, kot sta parmezan in grana padano, ker plesen ne bo prodrla globlje v sir. Pazite le, da pri rezanju plesnivega dela sira v stik s plesnijo ne pride tudi nož in da odrežete vsaj centimeter sira, na katerem je plesen, ko je sir obrezan, pa ga shranite v novo embalažo. Nekateri siri so plesnivi že sami po sebi, na primer gorgonzola ali siri s plemenito plesnijo, in so bili narejeni tako, da jo imajo, je pa res, da lahko še dodatno splesnijo v hladilniku. A to ni užitna plesen in treba jo je odstraniti.

Enako kot za trde sire velja za trdo zelenjavo in sadje, ki vsebuje malo vode, saj je plesni tako težje prodreti v notranjost. Ko površina takšne hrane, na primer zeljnate glave ali korenja, postane plesniva, odrežimo najmanj centimeter debelo površino, ki je plesniva, mehkejše plesnivo sadje pa zavrzimo, saj sadje z visoko vsebnostjo vode hitro postane okuženo s plesnijo tudi v notranjosti.

Prav tako moramo, če splesnijo, zavreči kuhane testenine in jogurt, škodljiva za zdravje pa je tudi plesniva marmelada, in to tudi po tem, ko ji odstranimo plesen, saj strupi, ki jih plesen ustvari, prodrejo globlje v notranjost. Se pa s tem ne strinjajo nekateri strokovnjaki, ki trdijo, da je marmelada, ko odstranimo plesen s površine, popolnoma užitna.

Kruh in oreški

Plesen se hitro širi tudi v primeru kruha, zato je ta hitro okužen z njo. Kruh lahko varno pojemo ali uporabimo za pripravo določenih jedi, četudi ima pretečen rok trajanja ali pa je malo trd, če se na njem razširi plesen, pa je ne odstranjujmo, da bi ga pojedli, ampak ga zavrzimo. Podobno je z oreški. Tisti, ki so nesoljeni, bodo, ker so nepredelani, splesneli prej kot tisti, ki so soljeni ali praženi, v vsakem primeru pa ne smemo uživati ne enih ne drugih, če jih napade plesen.