V Kašmirju je danes prišlo do obračuna med vojskama Indije in Pakistana in s tem do še hujšega zaostrovanja na območju, kjer so se med njima v zgodovini začele že tri vojne. Zaradi dogodkov je Pakistan začasno zaprl svoj zračni prostor, več družb je odpovedalo lete v to državo, zaprtih je bilo tudi nekaj letališč v Indiji.

Tiskovni predstavnik pakistanske vojske Asif Gafur trdi, da so njene zračne sile danes izvedle opozorilno povračilno operacijo v indijskem delu Kašmirja. Namerno naj bi streljali po nenaseljenih območjih, po posredovanju indijskih zračnih sil pa sestrelili dve njeni letali in zajeli enega pilota.

Še bolj so se strasti razvnele, ko so nekateri pakistanski mediji potem objavili posnetek, na katerem je videti ujetega indijskega pilota s prevezo čez oči, rokami, zavezanimi na hrbtu, ter krvavim obrazom, zaslišuje pa ga pakistanski vojak. Pakistanska vojska je pozneje objavila drug posnetek, na katerem pilot mirno sedi za mizo, pije čaj ter pravi, da je v redu. Posnetki so razburili Indijo, ki zahteva njegovo vrnitev in trdi, da je Pakistan z »vulgarnim prikazovanjem poškodovanega člana indijskih letalskih sil« kršil mednarodno humanitarno pravo.

Tudi Indija trdi, da je sestrelila letalo

Indija glede vojaške operacije na drugi strani trdi, da je hotel Pakistan danes z letali napasti indijske vojaške cilje in da so mu to preprečili ter sestrelili eno pakistansko letalo. Pakistan to zanika.

V preteklih dneh sta obe državi ukazali letalske operacije ob naraščanju napetosti v Kašmirju, potem ko so islamski skrajneži sredi meseca napadli indijsko vojsko in ubili 41 ljudi. Indijska letala so zato na pakistanskem ozemlju posredovala proti skupini, ki je prevzela odgovornost, in po navedbah New Delhija ubili 300 ljudi, po navedbah Islamabada pa nobenega. To je bil prvi indijski vojaški napad na pakistanskem ozemlju po letu 1971.

Tako Indija kot Pakistan si lastita Kašmir, a vsaka nadzira le del njegovega ozemlja, del pa tudi Kitajska.

Še pred nekaj meseci čisto drugačni toni

Pakistanski premier Imran Khan je pozval k dialogu z Indijo in k reševanju spora po mirni poti, v Islamabadu pa so naklonjeni tudi posredniški vlogi Združenih držav. »Zgodovina kaže, da so vojne polne napačnih predvidevanj. Sprašujem se: mar si z orožjem, ki ga imamo, lahko privoščimo napačna predvidevanja?« je dejal Khan v televizijskem nagovoru državljanom. Tako Indija kot Pakistan imata jedrsko orožje.

Neimenovani predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost pa je opozoril obe strani, da je tveganje, ki ga prinaša nadaljevanje vojaških operacij, nesprejemljivo visoko za obe državi, za njune sosede in za vso mednarodno skupnost.

Zadnja zaostritev predstavlja precej nenaden preobrat v odnosih med državama. Še pred nekaj meseci je Khan govoril o odpravi starih zamer med državama. Zaostritev prihaja tudi v času, ko se indijski premier Narendra Modi in njegova nacionalistična ljudska stranka BJP pripravljata na volitve. Analitiki v Indiji se strinjajo, da bi mu odločitev za zračne napade v Pakistanu po napadu na indijske vojake v Kašmirju lahko politično koristila. Obenem pa je v indijskem kongresu deležen očitkov, da izkorišča oborožene sile za svoje politične potrebe. agencije