V okrožju Golaghat v zvezni državi Assam je doslej umrlo 58 ljudi, še 75 pa se jih zdravi v lokalnih bolnišnicah, so sporočile oblasti. Iz sosednjega okrožja Jorhat pa poročajo o smrti 35 ljudi, ki so v četrtek uživali nezakonito proizveden alkohol.

Mediji ob sklicevanju na neimenovane vire poročajo o več kot sto smrtnih žrtvah, kar oblasti še preverjajo. Številni so namreč umrli, še preden so jih prepeljali v bolnišnice. Žrtve, med katerimi je tudi veliko žensk, so večinoma delale na plantažah čaja. »Ljudje, ki so prišli v bolnišnico, so bruhali, močno jih je bolelo v prsnem košu, imeli pa so tudi težave z dihanjem,« so povedali zdravniki.

Oblasti zvezne države so odredile preiskavo dogodka. Aretirali so lastnika lokalne varilnice alkohola in še deset ljudi, povezanih s proizvodnjo in prodajo nezakonito proizvedenega alkohola, je sporočila lokalna policija.

V Indiji zaradi uživanja tovrstnega alkohola vsako leto v povprečju umre okoli 1000 ljudi. Alkohol običajno izdelujejo iz sestavin slabe kakovosti, pogosto pa mu dodajo metanol. Ta lahko ob uživanju velikih količin povzroči slepoto, poškodbe jeter ali smrt.

Eni najhujših tovrstnih tragedij segata v leto 1992, ko je umrlo 200 ljudi, in leto 2011, ko je umrlo 180 ljudi. Pred manj kot dvema tednoma je v zvezni državi Uttar Pradesh na severu Indije zaradi zastrupitve z alkoholom umrlo več kot 100 ljudi.