V skupinskem delu odbojkarske lige prvakov je pred zadnjim krogom neznank malo. Pet moštev (Zenit Kazan, Civitanova, Zenit St. Petersburg, Gdansk in Perugia) se je v četrtfinale že uvrstilo, na dobri poti, da se jim kot ena od treh najboljših drugouvrščenih ekip pridruži v izločilnih bojih, pa je tudi drevišnji tekmec ACH Volleyja, Chaumont. Francoski zasedbi za zdaj kaže dobro, a če si hoče zagotoviti mesto med osmimi najboljšimi in se pri tem ne želi zanašati na izide s preostalih dvobojev, mora v Tivoliju zmagati.

Načrti Ljubljančanov se od tekmečevih ne razlikujejo, pa čeprav je jasno, da bodo tudi v primeru zmage končali na zadnjem mestu v svoji skupini. Doslej so izgubili vseh pet tekem, z le dvema osvojenima točkama pa so med 16 udeleženci lige prvakov boljši le od dveh. »Pred našimi navijači moramo pokazati, da upravičeno nastopamo v najelitnejšem odbojkarskem tekmovanju. Lepo bi bilo, če bi se od lige prvakov poslovili z zmago, kar je tudi naš namen. Naredili bomo vse, da to dosežemo,« pravi bloker ACH Volleyja Matic Videčnik, ki je januarsko tekmo proti Chaumontu v Reimsu s soigralci izgubil z 1:3.

Trener ACH Volleyja Matija Pleško pred tekmo ni povsem brez skrbi. Zaradi bolečin v kolenu ni veliko treniral Jori Mantha, v soboto pa je zbolel tudi Andrija Vilimanović, zato je nastop obeh pod vprašajem. »Pregledali smo kar nekaj njihovih tekem, tudi kako so igrali proti nam. Taktični načrt imamo pripravljen, bo pa odvisno, koliko nam ga bo nasprotnik pustil uresničiti. So zelo neugodna ekipa, dodano vrednost pa jim daje podajalec Michael Saeta, ki nam je na prvi tekmi nasul 16 točk,« poudarja Matija Pleško. Odkar je v začetku meseca zamenjal igralsko vlogo za trenersko, je pozornost namenil tudi padcem v igri, ki so v letošnji sezoni stalnica ACH Volleyja v ligi prvakov. »Nihanja so predvsem posledica tega, da so nosilci igre mladi odbojkarji. Postavljeni so pod določeno breme, a večkrat ko bodo v takšnem položaju, boljše bo. Pod pritisk jih skušam večkrat postaviti tudi na treningu, a tekma je nekaj povsem drugega,« še razmišlja 42-letnik.

Liga prvakov, skupina C, šesti krog, danes ob 17. uri: Zenit St. Petersburg – Friedrichshafen, ob 18. uri: ACH Volley – Chaumont, vrstni red: Zenit St. Petersburg 12, Chaumont 10, Friedrichshafen 6, ACH Volley 2.