Potem ko je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) v začetku leta sporazumno prekinila sodelovanje s srbskim strokovnjakom Slobodanom Kovačem, je približno mesec dni pozneje predstavila njegovega naslednika na klopi moške članske vrste. Kot so že minuli teden pravilno ugotovili italijanski mediji, je to postal Alberto Giuliani, ki bo na čelu reprezentance deloval prihodnji dve leti. Štiriinpetdesetletnik, ki je v preteklosti vodil številne znamenite klube in se med drugim veselil tudi treh naslovov italijanskega prvaka, je po Andreu Gianiju postal drugi Italijan na čelu slovenske reprezentance.

»Zelo sem vesel, da sem postal novi selektor Slovenije. Slovenija ni velika država, a ima veliko odbojkarskega talenta. Veliko fantov v reprezentanci že poznam in vem, da so sposobni vrhunskih uspehov. Zelo pomembno bo, kako bomo organizirali ekipo in našo igro in tu želim največ prispevati. Najbolj prisegam na dobro obrambo in blok in ta ekipa ima vse možnosti, da je v teh dveh elementih na zavidljivo visoki ravni. Takšna je moja zamisel, tako vidim igro Slovenije. Ko se dela metodično, zavzeto in s strastjo, rezultati pridejo sami od sebe. Prepričan sem, da bomo dosegli veliko,« je iz Ankare, kjer vodi tamkajšnji klub Halkbank, sporočil Alberto Giuliani.

Znano je, da Giuliani ni bil prva izbira zveze, to je bil njegov rojak Andrea Gardini, ki pa si je v zadnjem trenutku premislil. Kljub temu je predsednik zveze Metod Ropret zatrdil, da je z izbiro izredno zadovoljen, med drugim pa so ga navdušile tudi visoke ambicije novega selektorja. »Morda najbolj zgovorno o visokih ciljih novega selektorja govori dejstvo, da je želel v pogodbo vnesti klavzulo, vezano na osvojitev evropskega prvenstva,« je povedal Metod Ropret in poudaril, da podpisana pogodba z Giulianijem kljub klavzuli ne presega finančnih okvirov zveze. Z novim strokovnjakom bo po besedah Ropreta sicer prišlo tudi do nekaterih sprememb v strokovnem štabu reprezentance. Giuliani bo s seboj pripeljal prvega pomočnika, statistika in kondicijskega trenerja, medtem ko naj bi funkcijo drugega pomočnika še naprej opravljal Sebastijan Škorc.

Razkritje imena novega selektorja je sicer sovpadalo še z enim pomembnim dogodkom za OZS v tem letu – evropskim prvenstvom v odbojki, ki ga bo gostila tudi Slovenija. Do začetka šampionata nas loči natanko 200 dni, zato je Ropret skupaj z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem danes v središču mesta zagnal elektronski odštevalnik, ki bo odšteval dneve do začetka septembrskega odbojkarskega spektakla. »Želim si, da bi vsi navijači skupaj odpotovali iz Ljubljane v Pariz na finalne boje in nazaj v domovino prinesli kolajno,« je dejal Zoran Janković.